Стаортира седмицата на библиотеката

Изложба „Гутенберг и славянският свят” ще даде старт на Националната библиотечна седмица днес в НБ „Иван Вазов”. Постерите показват оригинали на венециански първопечатни издания на Яков Крайков, Божидар Вукович и Винченцо Вукович от колекциите на библиотеката. Изложбата е изготвена съвместно с Център за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“, СУ „Св. Климент Охридски”, фондация „Елена и Иван Дуйчеви” и Държавен културен институт към МВнР.

Ще бъде представено и факсимилното издание „Яков Крайков: Сборник „Различни потреби“ (Книга за пътника) на проф. Аксиния Джурова, и оригинални първопечатни кирилски образци на Божидар Вукович и Яков Крайков, притежание на библиотеката.

На следващия ден - 13 май, от 20 до 24 часа ще се проведе общоградската инициатива Библионощ - Общоградска инициатива. В рамките на „С фенерче и спален чувал в Библиотеката” ще има концерт на лауреати от Конкурса за клавирна музика в Ниш, театрално-танцов спектакъл „Суматохус” - театрално-танцов пърформанс в три части  по мотиви от пиесата „Суматоха” на  Йордан Радичков.  Ще има среща с поетите с китара  Галя и Асен Димитрови, Геновева Цандева и Бойко Иванов. В библиотеката ще бъдат подредени и илюстрации към произведения от български автори на ученици от Художествената гимназия.

Националната библиотечна седмица ще завърши с кръгла маса на тема „Ролята на библиотеките за насърчаване на четенето в контекста на Национална стратегия „Учене през целия живот” от 10 до 15 ч. на 15 май.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?