46

Стана ясно кога възстановяват рухналото сграфито на ДиКиро

Краищата на срутеното сграфито на Димитър Киров на сградата на АМТИИ „Асен Диамандиев” на ул. „Съборна” вече са стабилизирани и укрепени.

Близо 10 квадратни метра от творбата на ДиКиро, която изобразява художника Захари Зограф и дами от времето на Възраждането паднаха на 2 април тази година от силен вятър. 

Сега ОИ „Старинен Пловдив” трябва да започне втория етап от възстановяването. При него трябва да бъде изработен проект, който да се изпрати за одобрение в Министерството на културата.  

За него са използвани архивни снимки както и запазеният ескиз на картон на Димитър Киров, който е в архива на Градската художествена галерия.

„Ако проектът бъде одобрен, по сграфитото този път ще работят не само реставратори, но и художници”, обясни д-р Елена Кантарева-Дечева от „Старинен Пловдив”.

Сграфитото на ДиКиро е едно от знаковите в Стария град. То посреща гостите на архитектурния резерват и е с площ от около 130 квадратни метра. Собствеността на сградата, на която е то, е общинска.

На 15 декември 2015 година тя е предадена за безвъзмездно ползване на АМТИИ „Асен Диамандиев”. Когато част от творбата се откърти през пролетта ректорът й проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак обясни, че сградата е застрахована.

Предишното проблемно сграфито, което се нуждаеше от спешна реставрация бе на Георги Божилов – Слона на частна къща в началото на "Съборна".

Преди 3 години Общински съвет гласува да се отпуснат 8000 лева за възстановяването му.

Снимки от Наташа Манева

 

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?