71

Среща-разговор с литературния критик Никола Иванов за двете му нови книги

              

Почитателите на литературата имат възможност да се срещнат с литературния критик Никола Иванов и заедно да обсъдят двете му нови книги - "Уроците на Иван Динков" и "Беседи от балната зала". Срещата ще се състои в четвъртък, на 1 юни от 18:00 часа в читалище "Алеко Константинов" в Пловдив.

За представянето ще помогне и писателят Николай Табаков.

Той сподели, че колкото и да се пише за големия български поет Иван Динков, винаги ще е малко, но този път авторът на книгата Никола Иванов е успял да ни запознае с духовната аура на поета, с неговото кредо и безкомпромисно изискване и към изкуството, и към живота едновременно. Изобщо към хората.

Защото Динков е от малцината български автори, чийто живот не се разминава с творчеството му, той живее и пише с еднаква себевзискателност, с еднаква воля за чест и достойнство, с еднаква сила, ако искате. В нашата литература такъв тип автори са Ботев, Яворов, нежният лирик Дебелянов, Коста Павлов. И колко други?  Неясно.

За Динков литературният критик Никола Иванов казва:

"Той е един от стожерите на българската литература, един от пазителите на нейните скрижали. Иван Динков беше машина за метафори, един безотказен и съвършен инструмент за най-висока поезия и изкуство. Не поет, а поетище. Стиховете и книгите му са като скулпторите на великия Хенри Мур - единни, могъщи, непоклатими, неопровержими".

Другата книга, "Беседите от балната зала" съдържа интервюта с утвърдени представители на високото българско слово.  Можете да проследите първите крачки в творческия процес, изводите за живота изобщо, наградите и отношението към съвременната българска литература на тези автори. Интервюирани са Станка Пенчева, Виктор Пасков, Петър Алипиев, Христо Карастоянов, Константин Павлов, Валентина Радинска, Христо Фотев, Надя Попова, Георги Мишев, Николай Табаков, Никола Радев, Здравка Евтимова, Калина Ковачева, Бойко Ламбовски, Борислав Геронтиев, Деян Енев, Борис Христов, Елена Алекова, Иван Методиев.

 Разбира се, тези беседи в никакъв случай не се ограничават само в областта на творческия процес. Те разказват живота на своите автори.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?