71

Сръбски ученици правят пленер в "Хиндлиян"

Талантливите деца от българското училище в сръбския град Нови Сад и ученици от Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов” в Пловдив ще направят еднодневен пленер в къща „Хиндлиян” в Стария град.

Проектът е финансиран от МОН и се казва „Роден език и култура зад граница”. Преди три години децата от Нови Сад участваха в шествието посветено на Славянската писменост със свой транспарант. 

Еднодневният пленер е за Международния ден на музеите и галериите. Творбите от пленера ще бъдат подредени в изложба, която ще бъде открита на 20 май в маазата на къща „Хиндлиян”.

Експозицията е включена в програмата на традиционния форум, организиран от ОИ „Старинен Пловдив” - „Празник на детето в Стария град” и може да бъде разгледана до 5 юни.  

По време на гостуването си в Пловдив учениците от българското училище в Нови Сад ще разгледат Епископската базилика на Филипопол и Малката раннохристиянска базилика.

Къща „Хиндлиян” не е избрана случайно – тя има богата украса по стените на стаите си. Те са дело на български и италиански зограф и показват Венеция, Санкт Петербург, Стокхолм, Лисабон, Атина и Александрия. 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?