49

Сръбска авторка написа уралска приказка за Кукления

Премиерата на спектакъла „Каменното цвете” готви за 2 декември от 18 часа Кукленият театър. Второ премиерно покзване ще има на 3 декември от 10.30 и 11.45 часа. Пиесата е на сръбската авторка Мила Машович-Никулич. Тя казва за пиесата си: 

„Разказвайки старата Уралска приказката, опитах да ѝ дам не само нов облик и драматична форма, но също така и нов смисъл – ново значение. Вместо да бленуват за материални неща, гледайки тази пиеса, децата ще започнат да мечтаят за свои подвизи за свои творения, създадени със свои ръце, със свой труд, храброст, упоритост и любов.“

Премиерата на спектакъла е част от серията събития, посветени на 75-тата годишнина на Държавен куклен театър – Пловдив. Красивата история на сръбската авторка е за това, че материалните неща не могат да изпълнят сърцето с радост и не са по-ценни от любовта.

Историята оживява на сцената под режисурата на проф. Славчо Маленов – доайен на куклената режисура не само у нас. Завръщането му в Пловдив е страхотен шанс както за екипа на театъра, така и за зрителите, да се докоснат до неговия марионетен театър, до неговата лирична изразност. 

Тандемът Силва Бъчварова и проф. д-р. Васил Рокоманов са автори на красивата, приказна  сценография на спектакъла. Техните цветни, експресивни марионетки и изчистен декор пренасят публиката в магичен свят, където всичко е възможно. 

В тяхната работа акцент са куклите – те са водещото във визуалната изразност и на „Каменното цвете“. Музиката към спектакъла е дело на Владимир Джамбазов, един от знаковите театрални композитори, работил в България, Германия, САЩ, Япония, Австрия, Хонг Конг.

Ювелирно създадените марионетки са изработени от Петър Чекуров – един от най-добрите кукломайстори в световен мащаб. Водени умело от актьорите Ивелин Николов, Венцеслав Димитров, Евдокия Енчева, Елин Стоянова и Даниела Русева, те изненадват със своите възможности и детайли. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Лили

Лили

29.11.2022 | 17:56

В моето детство /сега съм на 70 /, имаше руски филм с това съдържание и заглавие.

Отговори
0 0

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?