Следвайте ни

„Спомени от вефа“ на Античния: Христо Кидиков пее с куп звезди

viber icon

Тонове музикална апаратура пристигнаха на Античния театър за концерта за 75-годишния юбилей на Христо Кидиков. Певецът подготвя от четвъртък сцената, на която на 13 септември от 20.30 часа ще дойде каймакът на соцестрадата. 

„Аз съм продуцент на концерта и всичко е много сложно. Големият ми син - композиторът Николай Кидиков, ще работи на пулта“, каза Кидиков.

Със страх е следил ситуацията с ковид и сега ще бъдат пуснати 50% от местата на античния. „Концертът е моят подарък за Пловдив и ще е безплатен. Очаквам поне 1600 души на Античния театър“, добави той.

От всички поканени естрадни звезди само Маргарита Хранова няма да дойде. Тя е състудент на Кидиков от консерваторията, но точно на тази дата има концерт в Свищов с Врачанската филхармония. 

„На нейно място поканих Мариана Попова, която е от следващото поколение изпълнители. С нея продължих традицията си във всеки мой нов диск /той ще се продава на Античния заедно с новата му книга „Спомени от вефа“/ песен наследена от моя баща – стара градска песен. Ще изпеем „Ако зажалиш някой ден“, обясни Кидиков за „Марица“.

Друг очакван хит е песента „На хорото“, която ще изпълни в дует с Росица Кирилова.

„Винаги искам да има и песен с фолклорни мотиви – по това ме запали Тончо Русев навремето. Тя е по музика на Камен Николов и по текст на Георги Василев. Тази песен те направиха в стил Горан Брегович, като поканиха Ловешкия духов оркестър“, каза певецът. Ловчанлии също ще се качат на великата пловдивска сцена.

В юбилейния концерт участват ансамбъл „Тракия“ и „Ера 3000“. С тях ще бъде открито шоуто.

Гости на Кидиков са Орлин Горанов, Веселин Маринов и Мими Иванова /негова съученичка още от Музикалното училище в Пловдив/. От големите имена на естрадата няма да участва само Лили Иванова. „Приятели сме, казал съм й, но тя няма да дойде“, добави певецът.

„Пак си обещавам, че това ще ми е прощален концерт – така казвам от 15 години като станах на 60. Казваме: Ще дадем път на младите, но когато те канят не можеш да спреш“, добави легендата на родната естрада.

Певецът е израснал в малка къща на бежанци от Беломорска Тракия на ул. „Захари Стоянов“ на Бунарджика. Сега тя е бутната и на нейно място строи кооперация с двамата си братя. "Бунарджикът е мястото на моето детство - втори ден съм тук и все ходя там", каза певецът.

Очаквайте интервюто с Христо Кидиков, в които разказва за двете си чудодейни разминавания със смъртта, как не се случва брака му с млада италианска комунистка и как се ражда лафа "Пускай, майна, вефа, та да чуем Кидика!

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

музика

музика

11.09.2021 | 14:53

Ето това е медия, браво много навременна информация, ако имам възможност бих посетил концерта.

Отговори
2 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?