46

Спектакълът "Одисей" тръгна за първи път за чужбина

Най-скъпият пловдивски спектакъл - „Одисей”, ще бъде показан за първи път в чужбина, след покана да гостува на фестивала на Античната драма „Стоби“ в град Велес в Северна Македония.

Вчера за северномакедонския град тръгнаха три големи тира, на които са натоварени големите декори за 120-минутната постановка. За Велес тръгват и всички участници в постановката – 73 души. С тях ще бъдат и режисьорът Диана Добрева и драматургът Александър Секулов. 

„Одисей” ще бъде показан в напълно реновирания театър на Велес. Досега най-скъпият пловдивски спектакъл е показван само два пъти извън Пловдив – Народния театър „Иван Вазов”. Нашият „Одисей” ще е най-мащабната театрална постановка на фестивала. 

Представленията в северомакедонския град обикновено се изпълняват на древната антична сцена, но за първа година събитието ще е в реновирания театър на града. 

„Одисей” е зрелищно театрално пътуване, създадено в Драматичен театър-Пловдив от екипа на режисьора Диана Добрева.

Автор на оригиналния авторов драматургичен текст по Омир е Александър Секулов, сценографията е на Мира Каланова, музиката - Петя Диманова.

Хореографията е дело на Деян Георгиев, а за музиката са ползвани оригинални инструменти, изработени от гръцкия музикант Янис Пантазис.

В спектакъла са използвани стихове от Кавафис, Сеферис и Иван Методиев.

„Одисей” бе част от програмата на Пловдив –Европейска столица на културата 2019.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?