3906

Специално за създателя на „Българе“: Пловдивчанин сътвори книга със златни букви СНИМКИ

Книга-шедьовър, в която всяка страница е изписана със златен шрифт излезе на пазара. Тя е дело на пловдивчанина Николай Товчев и неговото издателство „Нитон“. Уникалното издание се нарича „Теория на алтернативната загуба“ и то е едно прозрение на Христо Димитров – емблематичният български хореограф и режисьор, популярен най-вече като създател и продуцент на Национален фолклорен ансамбъл „БЪЛГАРЕ”. 


„Направих тази книга в един, единствен екземпляр – специално за Христо Димитров – по повод негов рожден ден“, разказа пред „Марица“ Николай Тончев. Освен с големия си размер, цялата книга заслужава специално внимание понеже е изписана със златни букви. Това се постига чрез специален вид релефен топъл печат, който създава впечатлението на шрифт във вид на злато. „Няма друг такъв екземпляр – книгата е с твърди корици, съдържа над 200 страници, но е правена лист по лист. Това се постига изключително трудно, шие се ръчно, ръчно се лепи“, обясни издателят. 


„Теория на алтернативната загуба“  стана част от ексклузивните екземпляри на издателство Нитон. Сред тях са още репликата на „Златна книга на песните” - оригиналът се пази в архивите на парижката Сорбона, без да е достъпен за масовия посетител. Шедьовърът на издателство „Нитон“ е колекционерско издание, в което прочутият стих от „Хаджи Димитър“ е изписан със златно мастило. 

Пловдивчанинът Николай Тончев сътвори и първата у нас книга гигант. Това е фототипното издание на Славейковата Библия, което тежи цели 33 килограма. Шедьовърът беше показан и остана месец и половина, изложен в Епископската базилика на Филипопол. През 2022-ра с книгата бе отбелязана 150-годишнината от появата на оригинала – това е Цариградската Библия, известна още като Славейковата Библия (пълно оригинално название Библія сирѣчъ Священно-то писаніе на Ветхый и Новый Завѣтъ). Това е първият цялостен превод на Библията - Новия и Стария завет, на български език. Отпечатана е в Цариград през 1871 г. В основата на изданието стои българският поет Петко Славейков. 

Николай Тончев от дете събира стари книги. И ценни Библии.

„Имам книги на над 300 години. Като дете обикалях по къщи и църкви с дядо ми Никола Маринов - подаряваха ми интересни стари книги. Дядо бе акордьор, реставрираше стари пиана. Този живот създаде у мен един чисто емоционален интерес към книгата“, спомня си Николай. В последните години се занимава само с книги, твърди Николай. „За мен книгата е особен продукт, но тя не е само за четене, а по-скоро има колекционерска стойност. Може да карам кола за 1000 лева, но книгите са моят живот и страст“, каза пред „Марица“ издателят Николай Тончев.

 

 

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?