Следвайте ни

Награда „Пловдив“ става 10 хил. лв.

Фотографи и танцьори влизат в битката

viber icon

Специална награда „Пловдив“ от 10 хиляди лева за изключителни постижения в областта на културата се въвежда с новия статут на общинските призове. Днес проектодокументът бе публикуван за обсъждане на интернет страницата на Община Пловдив. 

Награда „Пловдив“ в останалите 10 категории пък се увеличава на 2 хил. лв. вместо досегашните хиляда.

В статута е записано, че отличието не се присъжда при при липса на значим художествен факт в съответна категория през предходната календарна година. То няма да се дава и посмъртно. 

Творци и общественици ще се състезават в следните категории: Художествена литература и хуманитаристика, Художествен превод, Журналистика в сферата на културата, Архитектура и естетизация на градската среда, Музика и танцово изкуство, Театър, Изобразително изкуство, Аудио визуални изкуства, фотография и операторско майсторство, Опазване на културното наследство и съхраняване на паметта, Произведение на изкуството, предназначено за деца, Съвременни перформативни и мултижанрови изкуства.

С промените се отваря възможност за наградата вече да кандидатстват и танцьори, фотографи и творци на модерно изкуство. 

Номинации за общинските награди ще могат да правят културни институти, образователни институции, неправителствени организации, медии, издателски къщи, културни оператори, други юридически или физически лица.

Творците няма да могат да се номинират сами. Тези, които ще се борят за специалната награда, няма да могат да бъдат предлагани за участие в друга от десетте категории.

Осем комисии, съставени от авторитети от съответните гилдии, ще определят победителите в два кръга. Наградите „Пловдив“ ще се връчват тържествено в навечерието на 24 май, както бе и досега. 

Руслан Йорданов

Руслан Йорданов

Журналист - екип "Култура"

Руслан Йорданов е културен и политически репортер. Магистър по журналистика от СУ „Св. Кл. Охридски“. Носител на награди за журналистика „Черноризец Храбър“ (2010 г.) и „Пловдив“ (2017 г.).   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?