Следвайте ни

Соня Йончева сбъдна своята Пловдивска мечта на световните сцени

Ана Уинтор я поиска във  „Vogue” на страница за $500 000

viber icon

Ако някой казва, че няма такова нещо като „Пловдивска мечта”, нека види пътя на световноизвестната Соня Йончева. Само за една седмица тя стана „Почетен гражданин на Пловдив” и взе престижната награда „Певица на годината” на „Опус Класик 2021” за албума си „Rebirth”. Церемонията на раздаването на големите европейски награди ще е на 10 октомври в „Консерт Хаус” в Берлин. „Опус Класик” са европейски еквивалент на американските награди „Грами”.

„Гордея се с това, че в Пловдив се случват невероятни неща. Много деца мечтаят да станат музиканти и артисти и за мен това е много важно. Моята първа роля на тази възраст е да подкрепя младите. Ние сме чувствителни същества - имаме нужда от подкрепа на всички нива”, каза в Община Пловдив тя при връчването на званието.

През есента Соня Йончева ще има серия от концерти с програмата от албума „Rebirth”, в който наред с класическия репертоар има и две песни - българската „Заблеяло ми агънце” и „Like an Angel passing through my room” от репертоара на АББА. Разрешение да я използва е получила от легендата Бени Андершон.

Соня Йончева подчертава, че най-важно за нея е семейството. „Всичко, което се случва на сцената и по света, е като един красив аксесоар. Но моят истински живот са моите деца, съпругът ми, майка ми и брат ми”, подчерта тя. Приказката й започва в едно обикновено пловдивско семейство с майка „лъвица”, която решава, че децата й  ще станат големи артисти, още в детската градина.

 

 

Години преди Соня да превземе „Метрополитън Опера” през 2013 г., брат й Марин Йончев спечели първото у нас състезание „Стар Академи”. Пласидо Доминго е нейният ментор и голям откривател. Соня Йончева печели точно неговия световен конкурс за таланти „Опералия” през 2010 година. И се превърна в едно от лицата му.

През 2013 година тя се появи на сцената на нюйоркската "Метрополитън Опера". И веднага постигна нещо нечувано - музикалният критик на „Ню Йорк Таймс” Закари Улфи я похвали в първата си статия за нея с цели 6 ласкави епитета - „деликатна, тактична, покъртителна, замечтана, смайваща и отдадена на детайлите”. Преди това маститият критик бе нарекъл певците в "Метрополитън Опера" „пръхтящи от умора коне”.

Сега, на 12 септември, пловдивчанката пее в Хамбург, на 22 е в Букурещ, а след това е на сцената на "Метрополитън" с „Дон Карлос”. Там изпълнява ролята на Елизабет дьо Валоа. На 2 декември на великата нюйоркска сцена тя ще има самостоятелен оперен рецитал.

 

Ана Уинтор я поиска във  „Vogue” на страница за $500 000

Същата година Соня се появи на страниците на „Vogue”. Там тя разказа: „Майка ми е „лъвица” - така наричаме такива жени в България”. От елитното списание говорят с нея, докато разхожда в количка малкия си син Матео в „Сентръл Парк”. Преди това лично главният редактор Ана Уинтор я иска на страници, чиято рекламна цена е 500 хиляди долара всяка.

За статията Йончева е снимана с дрехи от елитни марки и бижута за десетки хиляди. Гримирана е за уникалните черно-бели фотоси от елитния нюйоркски специалист по макиаж Георги Сандев.

Там Соня разказа как от 6-годишна е започнала да взема уроци по пиано. „Бях много стеснителна и първите концерти, на които съм излизала, ми помогнаха много да преодоля това”, разказва пред списанието тя. „Пловдивската мечта” започва, когато на 12 години попада случайно на певчески курс в тогавашния Дом на културата „Стефан Кираджиев”. „Преподавателка от Пловдив започна да пее ария от Моцарт. Бях запленена и така се запалих по оперното пеене”, разказа пред „Vogue” Соня. И когато майка й я чула как пее,  казала: „Ти ще станеш голяма оперна звезда”!

 

 

 

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Юлия Р.

Юлия Р.

29.08.2021 | 17:32

Браво!!! Най-после нещо хубаво, истинско.

Отговори
13 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?