Следвайте ни

Соня Станкова събра хора и улици в "Лицата на Пловдив" СНИМКИ

viber icon

Над 600 пловдивчани ще бъдат показани в книгата на фотографката Соня Станкова „Лицата на Пловдив”, която ще издаде издателство „Летера”.

Една трета от книгата е качена онлайн на фейсбук страницата на издателството.

400 от тях участваха в проект финансиран от инициативата „Европейска столица на културата”.

„В него показах 400 лица. Сега добавих още 200 и ги разпределих на знакови за града локации – Стария град, Главната, Капана, Пеещите фонтани”, разказа фотографката.

На всяко важно място в града Соня Станкова е направила отделен кадър, който води раздела.

В книгата с текстове са се включили доайенът на пловдивските фотографи Никола Лаутлиев, както и проф. Клео Протохристова. Вътре е текстът „Проектът на Соня Станкова в оптиката на историческия му контекст”.

„В нея тя пише за Томас Ман и „Вълшебната планина”, Вирджиния Улф и нейната „Мисис Долуей” и „Одисей” на Джеймс Джойс. Проф. Протохристова обяснява как визуалното вече доминира в културната ни среда”, казва издателката Надя Фурнаджиева.

Най-трудното било да се намери логиката в тези над 600 пловдивски портрета. Отделните раздели са подредени спрямо лицата и местата.

"Получихме 600 снимки накуп! Трябваше да измислим откъде да започнем", разказва г-жа Фурнаджиева.

Заснетите са пловдивчани от всички професии – хора на изкуството, журналисти, бизнесмени и обикновени хора. Книгата ще бъде издадена в книжен вариант веднага след приключването на локдауна.

Обемът й ще е около 200 страници. 

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай