Соня Алонсо: Синът ни избяга от Куба на сал

Политиката е загуба на време, смята бившата примабалерина

Стриктен режим на репетиции от 10 сутринта до 16.30 ч. следобед въведе бившата кубинска примабалерина Соня Калеро Алонсо в Пловдив. Единствената почивка, която си позволява 82-годишната хореографка, е за 10 минути по обяд. Примата на кубинския национален балет обядва почти накрак супа с кротони и след това продължава с репетициите си. Тя е възхитена от младите танцьори на балетната трупа към Пловдивска опера.

Соня Алонсо, която се е виждала нееднократно с младите Фидел Кастро и Че Гевара, пристигна в Пловдив, за да репетира една от най-страстните и изпълнени с еротика балетни представления - „Кармен сюита”. Произведението от 1967 година е по хореографията на съпруга <210> Алберто Алонсо.

„Мая /Плисецкая/ видя моето изпълнение в спектакъла „Ел солар”, който бе по хореография на съпруга ми. Качи се на сцената и го попита: Ще направите ли балет по операта „Кармен” за мен? Но искам да е в този стил и посочи към мен", разказва кубинската прима. Така се родил скандалният едноактен балет „Кармен сюита”, от който съветското Политбюро получило неприятното усещане за „много еротизъм и никакъв комунизъм”.


Соня Калеро Алонсо обясни за „Марица”, че съпругът й винаги е държал да бъде авангарден творец. „През 60-е години Куба вреше и кипеше. В началото всичко изглеждаше добре, а после нещата се развалиха. Кой да знае всичко това”, разказа звездата на кубинския балет. Тя подчертава, че не обича да говори за тези неща на хора от Запада, защото „е трудно да разбереш комунизма, ако не си живял в него”. За нея политиката е интересна, но е и загуба на време.

През 1992 година балерината станала невъзвращенка за Острова на свободата, когато била на турне в Мексико. В същия момент от Япония пристигнал съпругът <210> Алберто. Вместо да се прикачи на самолета за Хавана, той също станал невъзвращенец. И двамата имали огромни проблеми с мексиканските власти, които не давали убежище на кубинци.


„Искахме да пуснат сина ни от Куба. Не го направиха и тогава той избяга от страната със сал. 4 дни е плавал сам от Куба до Мексико. В Щатите започнахме живота си от нулата - съпругът ми почти на 70, а аз почти на 60 години. От нулата!”, подчертава Соня Калеро Алонсо.

Какво още бившата прима разказа за удивителния си живот, четете в съботния брой на "Марица".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?