Следвайте ни

Солистка на ансамбъл „Пазарджик“ съживи бабините песни

Ива Гидикова с дебютен албум „Част от мен“

viber icon

Талантливата певица Ива Гидикова вече 25 години е солистка в Ансамбъл за народни песни и танци „Пазарджик“, а  творческият ѝ партньор Александър Тодоров се присъединява към редиците на ансамбъла през последните 5 години. И двамата от малки проявяват интерес към музиката. Ива е възпитаник на Музикалното училище в  Широка лъка, а в момента е студентка в ЮЗУ "Н. Рилски" - Благоевград, със специалност „Педагогика на музикалното изкуство”. Александър е с бесарабски корени, кавалджия, възпитаник на Средното музикално училище-Плевен и АМТИИ-Пловдив, с афинитет към клавишните инструменти. Участва в различни проекти както с кавал, така и с клавишни и ударни инструменти (тъпан, перкусии).

Ива Гидикова, паралелно с работата си в ансамбъл "Пазарджик", развива и самостоятелната си кариера, като взима участия и в различни оркестри и формации.

Тези дни на музикалния пазар у нас се появи дебютният ѝ компактдиск, който носи името „Част от мен“ и е един от малкото реализирани музикални проекти през първата половина на годината.

За албума „Част от мен” Ива Гидикова се обръща към корените си и „бърка дълбоко в бабината ракла" за богато орнаментираните и красиви пазарджишки песни. Голяма част от автентичните песни тя научава от баба си Лазарина Янакова от село Смилец, известна за времето си певица в Пазарджишко. В нейна памет Ива записва песните „Петлите пеят“, „Вълко, мори Вълко“, „Войводо, войводо“ и други. Много исках да изпея песента „Петлите пеят“ както баба я пееше и както тя държеше да се пее. Точно затова по време на записа се вълнувах много, дори се стигна и до сълзи. Дано съм успяла и да съм зарадвала милата ми баба там някъде горе на небето, казва солистката на ансамбъл „Пазарджик“.

Албумът съдържа 21 песни, 13 от които са пазарджишки, а останалите 8 са авторски, по музика и текст на Ива Гидикова, на фолклорна основа от различни области на България. Включва странджанската „Манда биле събираше“ и родопската „Отишла ми е Марушчица“, а записите са осъществени в пловдивското студио на Виктор Йорданов-Кардама.  Озаглавява  проекта си „Част от мен“, защото всяка нота е изпята с много чувство и е вложила във всяка песен частица от душата си. В създаването на обработките и аранжимент те Александър Тодоров е заложил на не чак толкова нови, но по-различни за фолклора музикални похвати и изразни средства. Всяка песен е представена според характера си, като стилистиката варира от фолклорно-битова, през сватбарска, до етно. Търсил е изявата на текста, историята и заряда, който носи всяка песен. Сашо смята, че е успял хармонично да се доближи до първоначалната идея на Ива Гидикова за облика на песните и цялостната представа на настоящия музикален продукт, и се надява албумът да намери достойното си място сред огромното разнообразие на музикални вкусове и усещания на Негово величество слушателя!

След тази сбъдната мечта Ива продължава изявите си на сцената на ансамбъл „Пазарджик“ и да събира зрънце по зрънце песни, които я впечатляват, както и самата тя да създава нови.

Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив, [email protected]

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?