71

Софиянци разиграват древен ритуал в Епископската базилика в Пловдив

Епископската базилика на Филипопол ще стане за първи път сцена на голяма историческа възстановка на 29 май в 14 часа. Тогава столичното сдружение за възстановки „Мос Майорум Улпие Сердице” ще представи ранни християнска литургия на старогръцки език.

Такива ритуали са правени в този храм по време на откриването му преди 17 века.

Събитието е част от програмата на фестивала "Пловдив - древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство". Цялата възстановка ще бъде заснета на филм. 

Историческото шоу може да бъде наблюдавано от всеки, който е заплатил стандартната посетителска такса за обекта. Тридневният фестивал „Пловдив – древен и вечен” за поредна година ще предложи разнообразни забавления за посетителите.

Откриването е утре вечер, с мащабно шествие на участниците от новооткрития форум на пл. "Централен" до Римския стадион от 18.30 часа.

Там в 19 часа започва официална програма с участието на гладиатори и рицари, Ера балет и ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства, които ще изпълняват антична поезия.

На 28 и 29 май форумът ще посреща посетителите на традиционно място – в парк „Лаута”. Там участниците ще оформят три лагера – „Античност”,  „Ранно Средновековие” и „Късно Средновековие”.

Ще има демонстрации на бойни практики, стрелба с лък, занаяти. В тях ще се включат над  150 участници от Франция, Унгария и Румъния.

Акцентът тази година ще е превземането на Филипопол от армията на цар Калоян и битката на цар Борил с кръстоносците под стените на града.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?