София Филм Фест тръгва с лента по Георги Господинов

Преди старта показват изложба и филм на Сергей Параджанов

Ден преди официалното откриване на 22-рия София Филм Фест, пловдивските любители на киното, изобразителното изкуство и фотографията ще имат възможност да се срещнат с изкуството на Сергей Параджанов. Арменец по произход, живял поравно в Грузия, Украйна и Армения, изцяло в рамките на Съветския съюз тогава, Параджанов е повече от кинорежисьор. На 6 март в LUCKY Дом на киното ще се състои еднодневна изложба с експонати от музея „Параджанов“ в Ереван, както и прожекция на емблематичния филм „Цветът на нара“ и късометражния „Нощ в Музея „Параджанов“. Предвидена е среща със специалните гости - режисьора Роман Балаян, директора на кинофестивала „Златна кайсия“ и кинорежисьор Харутюн Хачатрян и директора на музея „Параджанов“ Завен Саркинян.  

Тринайсетото издание на София Филм Фест в Пловдив тръгва на 15 март. Стартът е с дългоочаканата продукция по разкази на Георги Господинов „8‘19‘‘", съставена от късометражни филми на няколко от най-обичаните и интересни  български режисьори. Сред тях са Петър Вълчанов и Кристина Грозева - този път като самостоятелни автори, Теодор Ушев и други. Прожекцията се явява и световна предпремиера, тъй като ще изпревари с няколко дни излъчването на големия екран на София Филм Фест в столицата.

Пловдивчани ще могат да гледат и българския „Радиограмофон“ на Рузие Хасанова, отличен със „Златна роза“ за дебют на 2017-а. Това е филм за музиката, свободата и идентичността. Той е създаден по действителен случай, а историята е много лична - за баща от Родопите, който изминава пеш 100 км, за да купи радио за обсебения си от рок музиката син. Прототипи на героите са дядото и бащата на режисьорката. „Всички други истории са по спомени на различни близки и роднини, съчетани така, че да разкажем един силен филм за свободата и силата на музиката“, казва Рузие Хасанова.  

Израелският режисьор Самуел Маоз възхити киноспециалистите на фестивала във Венеция с най-новия си филм „Фокстрот”. С голямата награда на журито „Сребърен лъв“ и още два приза във Венеция, с осем награди на Израелската филмова академия и сериозни овации от десетки филмови форуми в цял свят, филмът ще се срещне с пловдивската публика в дните на София Филм Фест.  

 „Лошото момче“ на френското кино, както обичат да наричат режисьора Франсоа Озон, ще зарадва пловдивската публика с еротичния психотрилър „Другият любовник“, представен на фестивала в Кан 2017.

Още след премиерата на „Квадратът” през май в Кан започнаха да се срещат определения като „остра сатира”, „предизвикателен”, „изключителен”, „неочаквано силен”, „брилянтен”, а специалистите съветват, ако искате да видите филма без всякакви предразсъдъци, да не четете синопсиси и да не гледате трейлъри...
Сред заглавията е и „Нелюбов” на виртуозния руски режисьор Андрей Звягинцев, който беше представен в конкурсната програма на Кан 2017. „Тежък филм с гаргантюанско влияние и ефект, смел и ужасяващ коментар върху същността на цяла една нация”, „Нелюбов” разказва за жестокия развод на Женя и Борис, белязан с обиди, усещане за безизходица и взаимни обвинения. Всеки от тях има свой нов живот и са нетърпеливи да започнат на чисто, дори това да означава да изоставят своя 12-годишен син Альоша. След като става свидетел на един от скандалите на родителите си, Альоша изчезва.

Сред заглавията, които не бива да се пропускат, са новият филм на италианеца Паоло Вирдзи „Търсач на удоволствия“, „Потапяне“ от Вим Вендерс и „Проектът Флорида“ на Шон Бейкър, в който играе Уилям Дефо, получил номинация за Оскар. Програмата на София Филм Фест ще отбележи и 50-годишнината от Пражката пролет през 1968 г. Част от нея е „Изключителният (Моят Годар)“ на френско-литовския режисьор Мишел Аназависиюс - създател на легендарния „Артистът“.

Прожекциите са предвидени от 15 до 25 март  в LUCKY Дом на киното - Пловдив. Цените на билетите са 6 и 7 лева.


Специален гост е Ейбъл Ферера, показва подземния живот в Ню Йорк

Специален гост на София Филм Фест в Пловдив е символът на независимото американско кино Ейбъл Ферара, прочут с провокативните, противоречиви сюжети и нео-ноар образи във филмите си. Роден през 1951 г. в Бронкс, Ню Йорк, Ферара не допуска естетически компромиси и бързо си спечелва име на един от най-суровите портретисти на подземния живот в Ню Йорк. В това отношение той може да бъде сравняван само с Мартин Скорсезе. Макар да е ангажиран от големи филмови студия за различни проекти, той продължава да предпочита свободата на независимото кино и работата с познати актьори, които - подобно на него самия - не се страхуват да предизвикват и специалистите на тема кино, и публиката.
Пловдив ще види неговата лента „Кралят на Ню Йорк“ („King of New York“, 1990), едно от най-значимите изследвания на темата за насилието в американското кино. Главната роля на наркобос във филма изпълнява неустоимият Кристофър Уокън, на когото партнират младите Уесли Снайпс, Лорънс Фишбърн, Дейвид Карузо, Стив Бушеми.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?