Най-силният глас на планетата гони злите сили

Звънът от подредени български чанове, съчетан с родопски глас, въздейства чрез инфра и ултра вълни. Те се чуват до едно ниво, после стават недоловими, ала продължават да вибрират и наелектризират аурата на човека, казва пловдивчанката.

Пловдивчанката Смиляна Захариева прослави града под тепетата из цял свят, когато през 2019 година постига невиждан успех: народната певица влезе в Гинес като жената с най-силния глас на планетата. Намира уреда, с който се е измерил гласът й, в Пловдив. По време на опита присъства качествен контрол от професори и специалисти инженери. Изискванията са много - помещението да бъде тихо до 60 децибела. Уредът да е на два и половина метра отдалеченост, при световни стандарти от два метра. Да присъстват медии и оператор. Да надскочи 110 децибела. Силата на гласа на Смиляна достига 143,8 децибела, а на 2, 5 метра - 113,8.

„Всички си мислят, че подобно постижение е недостъпно за нас, българите. Вярно е, че има своите трудности, през които да преминеш, ала няма нищо невъзможно. Аз трябваше да поработя над търпението си, защото комуникацията между мен и Гинес се развиваше адски бавно. Те отвориха специална директива за измерване на силата на човешкия глас и по-специално певческия глас в мецосопран. Опитаха се да ме поставят в други директории, но аз не се съгласих, защото моята цел бе именно певческата сила“, споделя Смиляна Захариева.

Известната певица се занимава и с много други дейности ​- от организиране на фолклорни фестивали до български вариант на Хелоуин, при който децата да могат да усетят и нашите традиции. Специално за него е измислен дрескод „Звънче“. Така независимо с какъв костюм е облечен малчуганът, той да носи едно звънче, което е умален вариант на кукерските чанове. "В това звънче се съдържа голяма сила. Звънът от подредени български чанове и родопски глас въздейства чрез инфра и ултра вълни. Те се чуват до едно ниво, после стават недоловими. Но продължават да вибрират и наелектризират аурата на човек, което пък се отразява върху вътрешните органи. В Русия съществува камбанотерапия", обяснява певицата.  

Звънчета ще има и за 1 март, когато Смиляна Захариева ще организира шоу за Сирни ​заговезни и Баба Марта по продължението на ​главната улица. То ще започне в 18:00 часа от Римския стадион и ще свърши пред ДНА. В него ще се включат 250 участници от различни ансамбли от всички региони на страната, сред които Отец Паисиево, село Земен, село Люлин, Расник, Благоевград, начело с Гайдарски родопски състав. Всички ще носят кукерски облекла и така ще  изгонят злите сили. Огънят също ще присъства, защото той е неизменен елемент от ритуалите за Сирни заговезни.

За това мероприятие пловдивчанката е подкрепена единствено от куриерска фирма „Еконт“, която поема голяма част от финансирането на празника. 

За събитието носителката на Гинес си е поставила няколко задачи. Първата е да ограмоти и да използва празника с образователна цел. Свързала се е с няколко пловдивски училища с молба в час на класния преподавателите да разкажат на учениците какво представлява българският празник и специалните му ритуали.

„Приканвам всички деца на 1 март да излязат и лично да се запознаят с традиционните ни герои и да видят на живо обичаите ни. Накрая ще се насладят на огнения зрителен ефект, който ще се води от професионалисти, играли на големи сцени“, казва певицата.

Другата задача е чисто благотворителна и е подкрепена от великия магистър на суверенен орден на Св. Йоан от Йерусалим, Рицари на Малта OSG, от великия приор на Приорат България и от посланика на Италия Марио Понте. В деня на празника на главната улица ще бъдат поставени две шатри, от които децата да си вземат звънче, завързано с мартеничка, на сума от минимум 10 лв. Звънците са поръчани от звънчари от Пловдив, от леяри от Панагюрище, от Златоград и Габрово. Всички събрани средства ще отидат за закупуването на линейка за спешна помощ към детско отделение ВМИ-Пловдив. Целта е деца да помогнат на деца.

Новият проект, по който работи народната изпълнителка, е изследването на лечебната и емоционална сила на човешкия глас на научно ниво. Събира екип от лекари, психолози, неврохирурзи, които чрез инструмент, измерващ емоционалния стълб и мозъчната система, ще може да се установи какво в тялото ни се събужда, когато е подложено на звуков резонанс.

„Ами ако излезе, че гласът не е само за нормална комуникация или за сцена? Доказано е, че хората настръхват при определени звуци. А кожата се активира, когато е провокирана. Има изследвания, че при 125 децибела се блокира болка. При 130 очните канали започват да сълзят“, обяснява тя.

Певицата се е обърнала и към хора в Европейската комисия, които поддържат подобни иновативни проекти. Нужната апаратура също се намира в Брюксел, затова всяка допълнителна помощ ще се отрази на бъдещите изследвания.

"Ала първо нека изгоним злите духове както от града си, така и от душите си", казва певицата. 

 

От Широка лъка до Шри Ланка

Смиляна Захариева е завършила Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка. Именно там започва да пресъздава българските празници в нетипичен вариант и с различни облекла. Висшето си образование получава в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев" в Пловдив, където завършва специалност "Ръководство народни състави". А то й позволява да менажира ансамбли. Кариерата й започва в ансамблите "Тракия" и "Филип Кутев", академичния хор, а после и с "Големите български гласове". С работата си е обиколила и голяма част от света, което разширява мирогледа й. Била е в Шри Ланка, Малайзия и други.

Освен заниманията си със звукотерапия, пловдивчанката организира и различни фирмени събития и мероприятия. В момента има покана по темата за българския фолклор и за да стопи границите, ще проведе срещата чрез гатанки и игри, включващи фолклорните ни тертипи, думи и обичаи. Идеята е чрез закачка и смях да се стигне до познания. 

 

Гинес носи престиж, а не богатства

Световните рекорди на Гинес са колекция от ежегодни международни постижения - както човешки, така и нетипични природни явления. Книгата на Гинес също е рекорд - тя е най-продаваната авторска поредица в света. Идеята се ражда от Хю Бивър през 1951 година при спор с приятел коя е най-бързата дивечова птица в Европа. След като разбира, че няма книга с научна информация, наема двама детективи, които три години по-късно издават първия брой на книгата Гинес в тираж от 1000 копия.

В книгите може да откриете всякакви рекорди - вдигане на тежести, най-широк стомах, най-дълги нокти или коса, чупене на тухли с глава, хвърляне на яйце от разстояние. Рекордът не носи със себе си финансова награда, а нещо много по-ценно - гордостта на страната, която представяш. Смиляна Захариева признава, че след като е била обявена за жената с най-силен глас, доверието и очакванията към нея са се повишили стократно. Колкото награда, подобно признание е и голяма отговорност, защото винаги ще те дават за пример.

"Взех решението да се пробвам за Гинес след дълга професионална пауза. Изминаха шест месеца, но още го чувствам ново. Пред мен се отвори нова врата с възможности и виждам доверие от толкова много хора, все едно съм отворила портата на тайнството." 

 

С камбанотерапия срещу стреса

В звънчето се съдържа голяма сила. Звънът от подредени български чанове, съчетани с родопски глас, въздейства чрез инфра и ултра вълни. Те се чуват до едно ниво, после стават неосезаеми. Но продължават да вибрират и наелектризират аурата на човек, което пък се отразява върху вътрешните органи. В Русия, и не само там, съществува камбанотерапия, която се използва за медицинска цел. От 2003 година в Москва ФГУ на Руския научен център за възстановителна медицина и курортология подготвя професионални специалисти в областта на музикалната терапия. В Научноизследователския институт по традиционна музикална терапия в Санк Петербург пък се организират семинари и се записват дискове с лечебна музика. 

Камбанният звън действа в радиус от 3 до 5 километра и разрушава средата, в която се развива болестта, подобно на енергиен генератор. Освен че блокира болката, влияе положително върху стрес, инфекциозни заболявания, вируси и нервна система. Използва се все повече при психотерапевтични сеанси. Учените са определили, че най-силно въздейства музиката на Бах. След него се нареждат Моцарт и Бетховен. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Най-силният глас на планетата гони злите сили

Най-силният глас на планетата гони злите сили

22.02.2020 | 17:02

Да отива веднага в парламента и да му удари едно здраво пеене! И дай Боже да стане чудо!

Отговори
4 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?