46
Следвайте ни

Смаяхме ирландския посланик с хербария на лейди Странгфорд

viber icon

Ирландският посланик Н. Пр. Мартина Фийни бе смаяна от  личния архив на лейди Емили Странгфорд, който се пази в НБ „Иван Вазов”.

В него има различни средновековни български ръкописи. Лейди Странгфорд е от ирландски произход и е родена на Зеления остров. 

Посланик Фийни пристигна за да открие изложбата с 19 големи фотопана, която е посветена на нобеловия лауреат Самюъл Бекет. Тя  направи това с директора на библиотеката Димитър Минев.

В нея са показани знакови места свързани с писателя, който остана в историята с пиесата си „В очакване на Годо”. 

След откриването на изложбата, посланик Фийни бе заведена в хранилището на библиотеката.

Изненада я колекцията с хербарии на лейди Странгфорд. В нея има растения събирани само около бреговете на Ирландско море.

Другите интересни експонати, показани на Мартина Фийни бяха средновековни български ръкописи, османотурски и етиопски ръкописи. 

След това посланикът се срещна с зам.-кмета Анести Тимчев. Политиката на Община Пловдив е да изгради стратегия за развитие и подобряване на качеството на живот за следващите 30-40 години.

"В момента усилията ни са насочени към въвеждане на реални дейности по намаляване на замърсяването на въздуха". Това заяви зам. -кметът Анести Тимчев по време на официална среща с Н. Пр. Мартина Фийий.

„Пловдив привлича все повече млади хора, които намират работа и създават семейство тук, затова наша е отговорността да изградим и създадем по-добри условия за живот“, допълни в обръщението си заместник-кметът.

Той подчерта значението на града като център на образованието и културата, с богат календар на събития.

„Тук е сърцето на икономическата зона и все повече бизнеси избират да стартират своята дейност в региона“, коментира Анести Тимчев.

Посланик Шийни остана очарована от Пловдив като го активен град с много хора. Тя посочи, че би могло да се работи в посока подобряване на двустранните взаимоотношения чрез провеждане на редица мероприятия, едно от които е изложба, посветена на Самюел Бекет следващата година.

Поводът е 30 години от установяване на дипломатически отношения.

Събития ще продължат и в сферата на образованието, тъй като Пловдив е университетски град, а Ирландия подкрепя образователната система. Затова ще планират срещи на нейно превъзходителство с пловдивски студенти.

Снимки от Валентина Биларева

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?