Следвайте ни

Слушаме на български "Сън в лятна нощ" на Античния

Диригентът Щефан Гайгер качва българи и германци на една сцена

viber icon

Български и немски музиканти ще представят на пловдивчани вечния шедьовър на Феликс Менделсон Бартолди „Сън в лятна нощ" довечера на Античния театър. Целта на операта по текста на Уилям Шекспир е да събере на една сцена млади таланти от двете страни. Спектакълът, който е част от програмата на ЕСК, започва в 21.00 часа.


Гост от Германия е прочутият Бременски младежки оркестър. Негов ръководител е тромбонистът Щефан Гайгер, който е и главен диригент в Orquestra Sinfônica do Paraná в бразилският град Куритиба. Той

събира талантливи музиканти


от Бремен и околността му. С тях работи върху симфонии, солови концерти и филмова музика. Целта на Щефан Гайгер е да ангажира професионално младите музиканти и тяхното музикално кариерно развитие в Германия.


Досега Бременските музиканти са имали турнета главно в Северна Германия. В чужбина са се появявали рядко, като България е едно от изключенията. Формацията направи успешно гостуване у нас през 2014 година. Сега част от текстовете ще бъдат преведени на български специално за пловдивската публика. Така зрителите ще могат

да съпреживеят по-пълно действието на сцената.

Българското участие в „Сън в лятна нощ" са пловдивският хор „Тримонциум", старозагорският „Родина", както и варненските актьори Валентин Митев и Биляна Станимирова. Вокалните партии ще сe изпълняват от младите български певци Илина Михайлова и Михаела Берова от Варненската опера.


Пловдивската връзка

Ваня Атанасова е диригент на дамски хор „Тримонциум". Той е създаден през 1965 година и е участвал активно в културния живот на града през годините. Дамският хор е носител на III награда и бронзов медал на Международния хоров конкурс „Проф. Г. Димитров" във Варна. Спечелил е златни медали от VI и VII национални конкурси за хоровото изкуство. През 2015 г. печели първа награда в категория "Еднородни хорове" на Международния хоров конкурс „Музика и море", Катерини, Гърция.


Гостите от Стара Загора

Старозагорският младежки хор ''Родина'' е създаден през 1969 година. Негов диригент още от създаването му е Стефанка Желязкова, завършила Българска държавна консерватория.

През годините хорът участва в български и европейски хорови фестивали. Носител е на международни хорови конкурси в България, Унгария, Словения, Белгия, Италия. В 2002 година Младежкият хор "Родина" печели златен медал и лауреатско звание в Международния хоров конкурс за коледна музика в Чехия. От 2006 година формацията е член на Европейската хорова асоциация "Europa Cantat".

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?