49

Слушаме цигулка от златния период на Страдивари

Виртуозът Светлин Русев, професор в Националната консерватория в Париж, идва за концерта си в Пловдив с уникална цигулка „Страдивари”, която е на 312 години.

Тя е правена през „Златния период” на майстор Антонио Страдивари, който според науката е между 1700 и 1725 година.  

С творби на Паганини в Епископската базилика, и с ариите на Ромео и Жулиета в Стария град, този уикенд продължават “Дни на музиката в Балабановата къща”.

Световният цигулар Светлин Русев и квартет Филхармоника” ще направят силен концерт в базиликата на 26 ноември от 18.30 часа. Те ще изпълнят творби на Паганини, Пиацола и Милчо Левиев.

Като дете Светлин Русев е искал да е пилот на изтребител. Родителите му са професионални музиканти и пътят му се оказва предначертан. Той е професор и в престижната Haute Ecole de Musique в Женева.

В неделния ден в Балабановата къща ще оживеят две велики любовни истории -  на Ромео и Жулиета от трагедията на Шекспир и на Тони и Мария от “Уестсайдска история” на Ленард Бърнстейн. За този концерт оперната прима Красимира Стоянова подготвя певците Стефани Кръстева и Емил Павлов. 

Международният фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща” е част от Културния календар на Пловдив и се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, Фондация “МузикАртисимо” и Министерство на културата.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?