Следвайте ни

Слона и Ди Киро в обща изложба наесен

viber icon

Обща изложба на Георги Божилов – Слона и Димитър Киров ще бъде открита в галерия „Капана” в началото на септември.

Така градът ще почете великото творческо дуо, което е родено в една и съща година. Слона и Ди Киро бяха много близки приятели.

За мегаизложбата на Слона и Ди Киро през септември ще бъдат показани десетки творби. Някои от тях ще са от фонда на Градската художествена галерия.

Г-жа Кирова ще предостави за нея картини на Георги Божилов, защото се е оказало, че ГХГ не притежава много от тях. 

Заради ковид кризата миналата година се отбелязаха 85 години от рождението на двамата художници, но градът ги почете само с виртуални изложба във Фейсбук и Инстаграм.

В софийската галерия „Средец” тези дни бе открита най-голямата от години насам изложба, посветена на творчеството на Ди Киро, чийто рожден ден е на 20 май.

В нея са показани картини от всички негови периоди, които са предоставени от съпругата му Русалия Кирова. 

„Подбрала съм картини, посветени на музиката, такива, които рисуваше за рождения си ден и от големите му цикли като „Изгорените икони”. Показахме и картините, които бяха откраднати от къщата на брат ми в София”, обясни Русалия Кирова. 

Изложбата, посветена на рождения ден на Димитър Киров, е открита от новия министър на културата проф. Велислав Минеков.

„Неговият баща – Величко Минеков ни бе кум на сватбата. Вече е на 90 години и за съжаление не дойде на изложбата”, обясни г-жа Кирова. 

Тя е открита от професорите Аксиния Джурова и Иван Маразов. Слово за стария си приятел е изнесъл и актьорът Стефан Мавродиев. Звездата от „Козият рог” прекарваше всеки свой уикенд в ателиетата на пловдивските художници в Стария град.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?