3906

След феноменалния успех в Европа и България: Филмът „Ваклуш“ пътешества от Чикаго до Сиатъл

След 100 прожекции в България и Европа документалният филм „Ваклуш“ тръгва на турне отвъд океана. Лентата ще се завърти пред публика в десет града от САЩ и Канада.

Режисьорът Николай Василев вече пътува в Америка, където му предстоят вълнуващи срещи с българската общност. Първата прожекция е в Чикаго на 14 април. Следват  Ню Йорк (17 април), Бостън (21 април), Филаделфия (27 април), Вашингтон ДС (28 април), Атланта (30 април), Лас Вегас (8 май), Торонто (10 май), Лос Анджелис/Ориндж каунти (12 май), Сан Франциско (18 май), Ванкувър (24 май), а финалът е на 26 май в Сиатъл.

"Ваклуш си говори със Свободата" - колаж на Марина Матеева 
Режисьорът Николай Василев и Ваклуш при първата им среща през 1998 г. в село Поповица 

 

„Филмът започна да живее свой собствен живот. Като едно дете, което вече се е отделило от родителите си и има своята самостоятелност. Реших да предприема това турне след многобройни запитвания от страна на българската общност в Америка и Канада. И сега очаквам с огромна радост това да се случи. Придружавам филма и дори съм нарекъл това посещение „Америка открива Ваклуш“!

Това е едно намигване с популярната фраза: „Да откриеш Америка“

Мисля, че мащабът на самия Ваклуш не е само български, нито чисто локален. Този мъдрец носи в себе си идеи, които са универсални - за цялата планета. И това е пътят идеите му да достигнат до хората - в целия свят. Ще бъде интересно приключение, в центъра на материализма - Америка - да си говорим за духовност. И за това как човек може да бъде, а не само да има“, сподели пред „Марица“ Николай Василев.

Той е един от най-успешните български документалисти. Посвещава 20 години от живота си на „Ваклуш“ - филм, преобърнал представите ни за духовните измерения на живота. Василев е режисьор и автор на редица документални филми и телевизионни продукции -  от социалния слот на БНТ1 - „Малки истории“, до филмите: „Формулата на Тео” - за успешния физик Теодосий Теодосиев, „Да бъдеш Майстора“, „Добрият Ад“, филма за Иван Добчев - „Пътят към Тива“. Също „Гладиатор“ - за олимпийския ни шампион Боян Радев. 

Николай обаче покори България с филма си „Ваклуш“, който вече е селектиран за участие в 18 фестивала за документално кино в целия свят и досега има 9 приза. Тази година е номиниран в три категории за наградите на българските филмови дейци „Васил Гендов” - за най-добър режисьор, за най-добър документален филм и за най-добър композитор на документален филм. Премиерата му се състоя в зала „Люмиер“ на НДК като част от програмата на „София Филм Фест 2023". Вече с над сто прожекции в кината из цяла България, филмът се нареди на второ място за най-гледан документален филм на десетилетието в класацията на Националния филмов център. Лентата до момента има осем награди от Америка, Франция, Индия и Швеция. „Ваклуш“ е отличен за най-добър сценарий на Switzerland Film Fest & Screenplay Competition.

Получи и големия приз на Cannes World Film Festival, където тази година мотото на фестивала е: „Дойде време отново да запалим звездите“.

„За мен „Ваклуш“ вече не е просто филм, той е духовно послание, което е излъчено от България и ще обиколи света", допълва режисьорът. 

Питам го какво очаква от предстоящото пътуване? „Отивам в Америка без никакви очаквания, защото така човек е свободен да срещне каквото съдбата е намерила за добре. Очаквам срещите си с американската публика - това са хората, напуснали родина и дом, заминали на хиляди километри зад граница. Онези българи, на които им се налага да оцеляват в един чужд свят. Надявам се чрез филма те да се срещнат с една антигравитация. Антигравитацията, която носят идеите на Ваклуш. И тези идеи да им подействат по някакъв начин - да ги повдигнат, да ги ентусиазират.“

„Ваклуш“ вече е селектиран за участие в 18 фестивала за документално кино


Филмът „Ваклуш“ е голям, защото разказва за мъдростта на Учителя, достигнал сам до отговорите на най-важните въпроси: Кой съм аз?, Откъде идвам, накъде отивам?, Какво е бъдещето на човечеството?

„Тези теми не са ежедневни и хората изпитват радост, когато се докосват до тях. Защото те стигат по-скоро до сърцето и някъде в душата, отколкото в ума и в ежедневния пласт на живота им. Така че очаквам моите срещи с още вдъхновени хора, които, подобно на античния герой Антей, могат да се повдигнат на една педя над земята. Там, където земята губи силата на гравитацията си“, споделя вълнението си талантливият режисьор.   

 

Албум събра 160 фотоса и интервюта на Учителя

Албумът Ваклуш


Над 160 фотографии и непубликувани интервюта на Ваклуш - всичко това събира в себе си албумът „Ваклуш"  в цели 376 страници. Книгата излезе наскоро от печат и вече имаше своята премиера в София. Албумът е продължение на документалния филм „Ваклуш“ на режисьора Николай Василев, като са използвани материали, които остават извън кадър - стотици часове с разговори и интервюта, състояли се в периода 1989-2013 г. Тази книга надхвърля границите на обикновена биография и се разгръща като пътешествие през визиите за Третото хилядолетие на един учител, за когото „духът е по-реален от всичките реалности”.

Фрагменти от албума "Ваклуш"

В книгата намират място много непубликувани снимки на мъдреца Ваклуш Толев

 

„Още когато започнах да монтирам филма "Ваклуш", изпитвах голямо затруднение кое да откроя и включа в разказа от стотиците часове архив. Бяха станали стотици, защото, както съм споделял, този филм е сниман повече от 20 години. Бях избрал изключителни бисери от преживяна човешка духовност, които обаче впоследствие отпаднаха, тъй като филмът има свой ритъм и те не се вписваха в него. Дори когато стигнах до по-завършен разказ, продължителността беше три часа. От тях впоследствие останаха по-малко от половината - до 100 минути. Тогава в болката, докато се разделях с прекрасни откъси, се появи идеята - това, което не можа да влезе във филма, да бъде отпечатано в албум, който също да има визуален разказ", сподели режисьорът Николай Василев.

Актьорът Владимир Пенев чете откъси от албума "Ваклуш" при представянето му в камерната зала "България", София 

Част от снимките в албума са на фотографа Любомир Андреев, но по-интересното е, че те се публикуват за първи път. Фотосите разказват живота на Ваклуш Толев в периода 1989-2013 г., запечатвайки всички онези моменти от срещите му с хората - български и световни личности. В албума са включени архивни снимки от младостта на Учителя, също портрети, направени от фотографа Явор Попов. Художник на албума е Адриана Герасимова.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?