2374

След 94 години: Съживяват първия анимационен герой на Disney Осуалд Щастливия заек

Анимационните студиа Disney създадоха първия си филм за Осуалд Щастливия заек след 94 години, съобщи "Ройтерс".

Късометражната анимация е създадена от екипа за рисуване на ръка за честванията на 100-годишнината на компанията Walt Disney. В нея Осуалд отива на кино и се включва в действието на големия екран.

"Осуалд е такъв смел калпазанин. Искахме да го върнем и в късометражния филм той отива в дома си - на филмовия екран", казва аниматорът Ерик Голдбърг, който режисира анимацията. "Искахме Осуалд да изпълни всички свои номера в стил "гумен маркуч" - анимация, отдаваща почит на първото поколение художници на Walt Disney."

Аниматорът и продуцент Уолт Дисни създава Осуалд Щастливия заек през 1927 г. за Universal. Пакостливият герой е представен в късометражния филм "Trolley Troubles".

Мики Маус не е първият емблематичен герой на Уолт Дисни. Неговият предшественик Осуалд Щастливия заек е създаден по времето, когато Дисни има договор с "Universal Pictures". След напускането му Осуалд остава собственост на фулмовото студио и неговият "баща" е принуден да сътвори нов персонаж. Така се "ражда" Мики Маус. Прочутият мишок първоначално се нарича Мортимър, но съпругата на Дисни го убеждава да смени "помпозното" му име. С името Мортимър в по-късни епизоди се подвизава съперникът на Мики.

Дисни и екипът му заснемат 26 късометражни филма за Осуалд, като последният е пуснат през 1928 г., когато той губи творческия си контрол върху героя. След това основателят на империята Disney създава най-известния си герой - Мики Маус.

През 2006 г. главният изпълнителен директор на Disney Боб Айгър сключва сделка с NBC/Universal, която позволява на ветерана от телевизионния канал ABC Ал Майкълс да сключи договор с NBC в замяна на това Осуалд да се появява във видеоигри и стоки, в късометражен анимационен филм, както и в тематичните паркове.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?