Следвайте ни

Славеят от Чепеларе знае 320 родопски песни

viber icon

Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив, [email protected]

 

Гордостта на ансамбъл „Орфей“ - 78-годишната Благовеста Пелтекова, е посветила 35 години от живота си на фолклорното изкуство.

78-годишната Благовеста Пелтекова от Чепеларе е най-дълголетната певица в местния фолклорен ансамбъл „Орфей“. Цели 35 години от живота си е посветила на фолклорното изкуство, но по стечение на обстоятелствата от млада се разминава с професионалната сцена и си остава самодейка. Основателят на оркестър „Сто каба гайди“ и един от първите ръководители на ансамбъл „Родопа“ Апостол Кисьов е братовчед на майка й. Много пъти я умолявал да постъпи в ансамбъла, но баща й категорично забранил. След това се омъжила и съпругът йсъщо не позволил да отиде в смолянския ансамбъл. Така си останала в Чепеларе, ала станала солистка на местната певческа група към читалището, която днес е прераснала в ансамбъл „Орфей“ с ръководител Илия Учиков.

„Зная над 320 родопски песни и съм ги събрала старателно в няколко тетрадки. Имам и много градски песни, защото в нашия край имаше доста групи, които ги пееха. Дала съм много стари песни на днешните млади изпълнители в ансамбъл „Орфей“ и дори ги изпълняваме по фестивалите в страната”, казва Благовеста. Имат много награди и винаги правят впечатление на публика и жури с участията си. От 1988 г. не е напускала читалищния живот в Чепеларе.

Редом с песните тя се е занимавала и с тежка стопанска работа в някогашното ТКЗС, после е била касиер-домакин в дом за деца и юноши, работела е в пощата и по хотели в Пампорово.

От края на миналата година е спряла да посещава репетициите на ансамбъла, защото живее далеч от читалището, а болките в краката не й позволяват да ходи. Със сълзи на очите казва, че сърцето й е в ансамбъла и запее ли в него, тъгата и черните мисли бягат. Не смее да запее вкъщи, защото скоро е загубила дете и сърце не й дава, ала ако младите хора от ансамбъла й помогнат да посещава репетициите, това ще й удължи живота.

Възрастната жена хвали младия председател на градското читалище „Родопска искра“ Ангел Николов, който го е преобразил само за една година. По негова идея във фоайето е устроена богата етнографска изложба и всичко от бита на родопчани в този край, която продължава да се обогатява.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Чепеларец

24.02.2020 | 06:34

Бюстовете на Ленин и Сталин едва ли са били близки на чепеларци през миналия век.Когато откриваха новия център на Смолян, Тодър Живков подмина с газ Чепеларе и хилядите граждани,строени от Партията покрай пътя."Тука не е имало партийна организация на 9.9.,какво да им спирам",рекъл Тато и отпрашил за Пампорово и Смолен.Председателя Николов да помисли бива ли да назначава близки роднини на работа в читалището, след като има толкова млади безработни в града, хората не гледат на това с добро око.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?