Следвайте ни

Славеят на Чепеларе Мария Бечева запя в дует с баба си

viber icon

Николай Чапански

Надарена с певчески талант е 15-годишната Мария Бечева от Чепеларе. Тази година от стотици участници на националния конкурс „Широка лъка пее, свири и танцува“ Мария спечели една от големите награди и едногодишна стипендия от Министерството на културата за подкрепа на талантливи деца с изявени дарби. Тогава десетки участници получиха месечна стипендия в размер на 195 лв. в продължение на една година.

Мария Бечева е втора година ученичка в Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка. Тя е родена в Чепеларе, но родствените й корени са в Широка лъка и първите народни песни е научила от баба си Мария, на която е кръстена.

Тя е и дългогодишен участник в ансамбъл „Орфей“ с ръководител Илия Учиков. Точно той открива певческия талант на Мария, когато е на 4-годишна възраст, и веднага й показва пътя към сцената. Това се случва на прочутия Роженски събор, когато голямата родопска певица Валя Балканска я обявява за своя наследница и заедно откриват събора.

Днес Мария продължава да покорява върхове, да пленява сърцата на слушателите с гласа си, да разучава нови и нови песни, да печели конкурси и надпявания.

"За мен музикалното училище в Широка лъка е като храм. Чувствам се в него на точното си място. Тук ме доведе голямото желание да стана нотно грамотна певица, макар че после ще следвам дентална медицина",  казва талантливата Мария Бечева.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?