49

Славата на Пенка Павлова тръгнала от Араповския манастир

Събраха живота и песните на известната тракийска певица в книга „Златният глас на Тракия. Родих се, за да пея“

Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив

 

В началото на годината се навършиха 90 г. от рождението, а през февруари -   4 г. от раздялата ни с един от големите гласове на Тракия - Пенка Павлова. Премиерата на книгата за живота и творчеството ѝ, която сега излезе от печат, ще бъде съпроводена с концерт на 11 март в Регионална библиотека „Захари Княжевски“ в Стара Загора.

"Да събере живота и песните си в книга, беше голямата мечта на мама и сега, когато я държа в ръцете си, съм сигурна, че тя е много щастлива там, горе", казва нейната дъщеря Веселина Павлова.

Още приживе Пенка Павлова започва да събира спомените си, които е записвала през различни етапи от живота си на аудиокасети. В тях е разказала как започва кариерата си като певица, как и от кого е научавала песните и

много любопитни факти около живота и творчеството си.

Не успя да види книгата готова, защото съдбата бе решила друго - напусна този свят, преди да я завърши, на 12 февруари 2020 г.

В един от спомените си известната тракийска певица разказва как е запяла с известната Леновска народна група на един от съборите на Араповския манастир „Света Неделя“. Поканена била от организатора бай Максим от село Златовръх по препоръка на музикалния редактор от Радио София Жоро Бояджиев. Пристигнала в Асеновград с автобус, но нямало с какво да отиде до манастира. Видяла една дълга каруца, направена с пейки, и хора се качват на нея. Попитала закъде ще пътуват и разбрала, че посоката е за събора на Араповския манастир. След като разбрал кочияшът, че това е певицата, която ще пее с Борис Карлов, ​ѝ направил място до него и я накарал да му пее по пътя. Пристигнала със закъснение на манастирските поляни, а там било пълно с народ и палатки. Тя излязла три пъти с по 3-4 песни в съпровод на акордеониста Борис Карлов. Направила силно впечатление на публиката, която бурно я аплодирала.

След участието

Никола Янков от Леновската група я помолил да тръгне с тях на участия

всяка събота и неделя, защото имал сигурни пазарлъци. Така станала първата певица на Леновската група през лятото на 1958 г. Не останало село в Тракия, в което да не са участвали на събори и сватби, а славата им се прочула още повече, когато направила и първите записи с леновските музиканти в Радио Стара Загора. После започнали големите концертни турнета из страната с групите „Наша песен“ и „Къдрава антена“.

Паспортната си песен „Злато моме“ записва в Радио София на 16 декември 1963 г. с оркестър под диригентството на Коста Колев. Било неделен ден, 9 часа сутринта, при минус 16 градуса. Парното в радиото не работело през почивните дни, музикантите били с ръкавици, а Пенка Павлова - с палто пред микрофоните.

"Студ да ти види окото! Всички музиканти се вторачили в щимовете с ноти, а аз пея. Направихме два записа с две изпявания, за да не би единият да се повреди и Коста Колев извика: „Край! Браво ма, Пенке, два записа на този студ без грешка!

Твоите колежки и срещу теб да тичат, пак не могат да те стигнат",

гласят спомените на певицата за думите на големия композитор. Песента „Злато моме“ става хит в ония години и е била сред най-желаните от слушателите и най-излъчваните песни по радиото.

В книгата Пенка Павлова разказва за голямата си любов, акордеониста Петко Дачев, и стихотворението, което е посветила на него.

Продуцентът и водещ в БНТ Даниел Спасов пише за нея, че тя си остава един от най-златните и знатни гласове на България, пример за всеотдайно служение на българската песен и традиция.

 

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Спомен

Спомен

03.03.2024 | 12:57

Помня че излъчваха през миналия век много филми от песни с Пенка като млада Мои роднини даже са гледали като снимат в Родопите как Пенка пее за тези филми Що не ги излъчат да ни се напълни душата на нас пенсионерите

Отговори
1 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?