Следвайте ни

Скулптор и фотограф търсят пластовете на времето

viber icon

Скулпторът Стефан Лютаков и фотографът Николай Минчев са приятели от години. И двамата са от Пазарджик и заедно ще представят своите изкуства в Малката базилика довечера от 18 часа. Съвместната им изложба се казва „Успоредни светове”.

Проф. Лютаков ще покаже своите скулптури от чугун, които са създавани още преди години, както и такива, които са излети сега. Николай Минчев пък ще изложи своите находки, вдъхновени от старата пловдивска архитектура. Почитателите му подчертават, че той сякаш одухотворява любимите си елементи от възрожденските сгради.

През 2016 година Минчев представи проекта си „В нея”. Там той бе събрал десетки фотоси, в които бяха запечатани детайли от мазилки, тавани и прозорци на „Чифте баня”. 

Съвместната изложба ще се впише в историческите пластове, обединени в Малката базилика.

Проф. Стефан Лютаков също търси в творбите си връзка с хилядолетния Пловдив. Много от старите му скулптури от чугун са покрити с ръжда. Тази патина на времето е завръщане в личното минало и в това на града. 

„Успоредни светове” е част от празниците „Светлина и надежда” в Стария град.

Утре в 18 ч. в Балабановата къща ще бъде открита пълната с цветове изложба на художествена керамика на Тони Пранджева.

На 13 декември писателката Мария Колюшева ще представи книгите си в къща "Хиндлиян". Същия ден студенти от специалност „Графичен дизайн и фотография към АМТИИ ще покажат експозицията „В духа на Пловдив” в къща "Клианти".

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?