Следвайте ни

Скъпа мозайка и розов мрамор красили вилата на ул. „Пушкин"

viber icon

Нова мозайка с площ от 20 кв. метра излезе при изследването на терена за нова кооперация на пловдивската улица „Пушкин”, която е на 150 метра от Източната порта.

Тя е трицветна с бели, сиви и оранжеви камъни. Покрива помещение с размери 5 на 4 метра. Изобразени са различни декоративни и човешки фигури.

„Цветовете тепърва ще изпъкнат, защото още не сме ги почистили както трябва. Има процедура, която трябва да се спазва, за да не се разруши мозайката”, обясни археологът д-р Здравка Коркутова. 

Мозайката е покривала голяма стая от античния дом. Уникалното при него е, че се пада извън крепостните стени на града.

Д-р Коркутова предположи в началото, че вероятно става въпрос за вила или имение до брега на реката. 

„Излизат много добре зидани солидни стени. Намираме постоянно бронзови монети. Тази къща е строена с желание и много средства. За луксозността й говорят и парчетата розов мрамор, които открихме”, подчерта д-р Коркутова.

Мраморът може да е бил от облицовката на стените. В Родопите не е имало залежи на този материал. Вероятно през античността той е транспортиран чак от Гърция. 

В края на декември миналата година при аналогични разкопки на ул. "Леонардо да Винчи" бе открита друга антична мозайка. Проектът за запазването й още не е минал през НИНКН, а инвеститорът не може да продължи да строи кооперацията си.

Снимки от Атанас Кънев

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?