Скандал за картини: Художничка и галеристка се гонят като котка и мишка

Скандал за четири картини разтърсва семейството на художничката Уляна Ненова-Тодоро. Творбите <210> са продадени в галерия „ДиАрт", но собственичката Диана Богданова не плаща парите. Става дума за 3300 лева, които се губят някъде между авторката и галеристката вече четири месеца.

Уляна обвинява Диана в кражба на картините. Затова се е оплакала във Второ РПУ. За случая е информиран и арткметът Петя Гогова.

Екшънът започва през лятото. Уляна открива самостоятелна изложба в галерия „ДиАрт" - ново малко артпространство на ул. „Гладстон" <216> 41. Първите десет дни след вернисажа минават фантастично, интересът към експозицията е огромен, галеристката се хвали, че веднага са продадени четири работи. Минава месецът, в който изкуството на Уляна украсява „ДиАрт". И вместо да се разплатят и разделят, между г-жа Богданова и г-жа Ненова започва гонитба като котка и мишка. Галеристката заминава в чужбина, оставя ключа от празната галерия в семейството на Уляна. Художничката става портиер по принуда на галерия, в която няма никакво изкуство. Минават седмици в издирване. Но резултат няма, няма и разплащане. Г-жа Богданова не вдига мобилния си телефон.

Заблудени сме, разчитахме на г-жа Богданова като на галерист, а тя ни измами. Заради нея отказах изложба в галерия „Жорж Папазов" и ми пропадна участие в салон, където публиката е качествена и от ценители. Ощетени сме с пари, но повече ме боли от отношението <210> към нас, споделя с болка Уляна Ненова.

Галеристката Диана Богданова има своя версия по случая. Тя пък се чувства оклеветена. Те са ми откраднали картина на Кольо Карамфилов, която струва 4000 лева, заяви за „Марица" Богданова.

След сигнала за евентуално извършено престъпление в полицията и трите страни мълчат. До месец прокурорът трябва да прецени дали има доказателства да се заведе дело.

Картините „Мистичен пейзаж", „Денят на един цар", „Пейзаж" и акварел на Уляна са изчезнали. Няма ги в галерия „ДиАрт". Не е ясно къде и рисуваната дъска на Кольо Карамфилов. За последно Уляна я е видяла в галерията, когато е предавала ключа на стопанина Дяко Дяков.

Това е кражба на доверие и цинично отношение към художника. Уляна е получила признанието на италианската, швейцарската и японската публика. Недопустимо е в родината да бъде измамена по този начин, коментира адвокат Караджов.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?