49

Съживиха песните на тракийския славей Атанаска Тодорова

Първи национален конкурс-надпяване на името на известната тракийска певица Атанаска Тодорова се състоя в родния й град Чирпан. Шестгодишната Дария Стоянова, представител на старозагорското читалище "Железник 1988", получи голямата награда на кмета на Община Чирпан Ивайло Крачолов и на председателя на журито Атанас Стоев, ръководител на оркестър „Канарите“. 

Конкурсът се проведе за първи път в Чирпан с идеята да се популяризира българският музикален фолклор и да се приобщи младото поколение към народното творчество и култура, обявиха организаторите от Общината. Подобен конкурс-надпяване по идея на проф. Манол Тодоров се състоя през 1996 г., когато бе издадена и книгата за майка му Атанаска Тодорова. Счита се че тя е първата народна певица, която запява на живо от микрофоните на Радио София по покана на Сирак Скитник. Във фонда на радиото и на грамофони плочи са запазени над 200 нейни песни. 11 бяха финалистите в надпяването, състояло се на амфитеатъра в двора на къщата-музей „Яворов“ .

Дуетът Даная Атанасова и Иван Ангелов от СУ "Пейо К. Яворов" в Чирпан бяха отличени със специална награда на оркестър "Канарите" и беше връчена от музикалното семейство Надя и Атанас Стоеви. Журито раздаде още 10 награди в 3 категории и пожела успехи на всички участници. С първи награди си тръгнаха още сестрите Мария и Христина Илкови от Националното музикално училище „Добрин Петков“ в Пловдив. Догодина ще бъде организиран и конкурс за млади акордеонисти на името на един достолепен човек - Веселин Джанкардашлийски, създал стотици музиканти, които разнасят славата на Чирпан по света. В родното село на акад. Петко Радев, с.Свобода, също Община Чирпан замислят фестивал за кларнетисти на името на прочутия музикант.

  

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

18.09.2022 | 13:03

БРАВО

Отговори
1 0

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?