71

Синът на Чарли Чаплин в Пловдив: Композираше музика, докато бяхме на училище

Баща ми композираше музика, докато сме на училище, за да е тихо. Това каза на пресконференция синът на Чарли Чаплин - Юджийн, който гостува в Пловдив, предаде репортер на "Марица".

Петото дете на Чаплин е в града под тепетата, за да представи лично концертът-спектакъл „Чаплин пианисимо“, посветен на живота и творчеството на великия му баща. Събитието е тази вечер в Голямата зала на Драматичен театър - Пловдив. Спектакълът се изпълнява под формата на транскрибирана сюита, представяйки живота на Чаплин, с два рояла, мултимедия и специални декори. В него звучи музика от филми като „Модерни времена“, „Великият диктатор“, „Хлапето“, „Златна треска“ и „Светлините на рампата“.

Юджийн Чаплин е в Пловдив заедно със световно известният композитор Жан-Паскал Бейнтус и пианиста от Националната висша консерватория „de Musique de Paris“ Силвен Моризе. Тримата ще разкажат живота и творчеството на Чаплин чрез музиката му.
"Идеята за спектакъла се роди по време на пандемията. Това е един разказ за Чаплин и неговата музика. Той е бил свидетел на 20 век, така че музиката му е вдъхновена от всичко това, което се е случвало около него. Много съм развълнуван, че ще мога да разкажа за моя баща в Пловдив и да видя реакцията на публиката тук", каза Юджийн.  

На въпрос как е подкрал точните произведения за спектакъла, той отговори, че е избрал най-популярните, но подчерта, че има толкова много материал, че може да направи "Чаплин пианисимо" 2 и "Чаплин пианисимо" 3.

"Човекът на екрана бе нещо различно от баща ми. Там има шапка, с мустак е, а той не се обличаше така", каза Юджийн. 

Все още пази спомени за това как баща му Чарли Чаплин е творил музика. "Помня, когато пишеше музиката за "Хлапето", за "Циркът", но винаги композираше когато ние бяхме на училище, за да е тихо. А когато се връщах по-рано от училище, стоях в коридора и слушах как свири на пианото в хола", разказа той.

На въпрос дали Чарли Чаплин е имал любима творба от своето творчество, Юджийн отговори, че негово любимо е ставало всичко ново, което завърши, защото се гордееше с него. А за своите предпочитания към музиката на баща си каза: Аз харесвам всичко, в зависимост от настроението ми.

 

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?