Следвайте ни

Сикхи превърнаха етно танц в аеробика за милиони

Студенти пътуват веднъж в месеца за репетиции до другия край на щата Пенджаб

viber icon

Едни от звездите на XV международен фолклорен фестивал Пловдив 2019 бяха танцьорите от ансамбъла на щата Пенджаб. Формацията е от град Амритсар. Негов ръководител е д-р Давиндер Сингх Чина. Той е директор на Съвета за популяризиране на сикхските народни танци. Ансамбълът, който изпълнява традиционния пенджабски танц бхангра, идва за втори път в Пловдив - индийците са били тук и през 2003 година.

В състава му има много млади хора. Преди концертите си на откритата сцена пред общината, танцьорите се упражняваха на тревата до паметника на жертвите на комунизма. И станаха голяма атракция с пъстрите си дрехи и ярки сикхски тюрбани.

Двама от тях са Атъмби Сингх и Амърджиот Сингх. Мъжете, изповядващи тази религия, задължително носят като фамилно име „Сингх” ​- твърдят, че това е дар от Бог. Атъмби и Амърджиот са 19-годишни. Живеят в град Патиала, в източната част на щата. Танцуват в ансамбъла от 6 години. „В нашия град е имало много крале и кралици навремето. Сега сме република и вече ги няма”, казва Атъмби. Младите танцьори следват счетоводство и имат големи планове за бъдещето си. „Смятам да стана мултимилиардер”, казва сериозно Атъмби. Патиала е на повече от 250 километра от столицата Амритсар. Двамата пътуват веднъж в месеца дотам, за да участват в репетициите на ансамбъла на д-р Девиндра Сингх Чина. Преди концерта младежите тренираха на тревата пред общината с пръчките кунда-кунда, които са част от танца бхангра. И двамата са доста са надъхани от религията си: „Сикхизмът е създаден да спаси всички хора - теб, мен. Ние сме армията на Бог!”, казва уверено Амърджиот Сингх.

Ръководителят на ансамбъла д-р Давиндер Сингх Чина и културният съвет, който представлява, поддържат връзки със страните на Европейския съюз. Голямата цел на съвета в Амритсар е да се популяризира традиционният пенджабски танц бхангра по света. „Целта му е да носи радост и щастие. Изпълняван е от момчетата от щата за началото на жътвата на ориза - 13 април. Това е денят „Бесаки” - много популярен в религията на сикхите.

Последните години бхангра е много популярен по света. В Северна Америка и Великобритания набира скорост бхангра аеробиката. Милиони поддържат физическата си форма, танцувайки го. Харесва се от всички заради динамичните му движения. Отделно много от фолклорните групи по света използват мотиви от бхангра музиката. „Така тя става глобален феномен. Оттам щатът Пенджаб и сикхската култура, а и самата Индия стават световни”, казва и д-р Чина.

Д-р Давиндер Сингх Чина: Няма друга сцена на света като пловдивския Античен театър

Д-р Чина, тюрбанът е свещен за всеки сикх. Какво точно символизира той?

Сикхизмът е най-младата водеща религия на света. Като другите вероизповедания проповядва, че бог е един и трябва да се чувстваме като братя с останалите вярващи. Ние празнуваме сега 550-годишнината от рождението на първия ни гуру Нанак. Неговото верую е хуманизмът, налага идеята, че Бог е един. Този тюрбан е символ на моята принадлежност към сикхизма и достойнството ми. Човек от щата Пенджаб може да бъде разпознат в цял свят по своя цветен тюрбан и брада - сред милиони други.

Защо не подстригвате косата си?

Никога не я подстригвам, защото гуру Нанак ни е дал напъствия: Никога да режете нито една част от тялото си. Моята коса вече дълга 2 фута и половина /над 75 сантиметра/.

Не сте за първи път в Пловдив. Какви промени видяхте тук?

Идвал съм веднъж в Пловдив преди повече от 10 години - през 2003-а. И тогава, и сега вестник „Марица” ни отрази великолепно и ни направи невероятни снимки. Обожавам Пловдив! И тогава, и сега се качихме на този невероятен Античен театър! Виждам големи промени в Пловдив. Градът е станал още по-красив и продължава да пази своето културно наследство. Като външен човек ще ви кажа, че Пловдив се развива много добре. Обожаваме да правим концерти на Античния театър. Не съм виждал нито едно друго място на света, което да може да се сравни с този театър! На тази сцена се наслаждаваме на нашия танц бхангра. Неслучайно този град бе избран за Европейска столица на културата! Сега ние даваме своя принос за това от индийска страна. Моят ансамбъл и аз приехме за гости 6 български фолк групи в моя град Амритсар на международния ни фестивал. Гостуваха ни детски и професионални групи от София, дойде ансамбъл от Бургас. Следващият път ще поканя и пловдивски групи. Напишете, че д-р Давиндер Сингх Чина има мисия към света ​- да проповядва мир! Той иска да обединени всички култури, общности и религии по света около една платформа - проекта на Обединените нации за мир чрез култура.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Коментари (1)

Батко

05.08.2019 | 19:09

Много лъчезарни и открити индийци. И танцът е весел.

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?