49

Швейцарка събра най-голямата колекция наши шевици

Уникална изложба с наши шевици, които идват по един странен път от Швейцария, ще бъде открита утре в 11 часа в изложбената зала на читалище „Алеко Константинов”.

Ще бъдат показани две детски рокли, две блузи, две блузи за дами и още няколко интересни бродирани дрехи от първата половина на 20-ти век

Историята на колекцията е доста любопитна. На нея попада пловдивчанката Галина Ангелова Майер, която живее в алпийската страна. По време на коледните празници се запознава с възрастна дама, която й подарява кашон с оригинални български шевици.

Историята за събирането им разказва Мария Ангелова, която е майсторка от Колектива за шевици „Росица Чуканова -1968 г.“ 

Редките бродирани български дрехи произхождат от швейцарското семейство Шенеберг, в което двамата сина още преди войната идват да работят в България. Единият работил във фабрика за хартия, а другият във водноелектрическа станция. След тях дошла и майка им. 

След време двамата швейцарци се оженили за швейцарки и ги довели тук. По време на войната нуждата принудила много българки да продават дрехите си с шевици на пазара в София.

Тогава имало и призив богатите хора да ходят и да купуват тези български занаятчийски произведения. 

Швейцарската дама натрупала огромна колекция и когато след 9 септември 1944 семейството й се върнало в родината тя запазила основната част за себе си, а останалите неща разпределила като остатъци и раздала на роднини.

Единият от двамата братя, които работили в България още е жив и е в старчески дом.

На откриването на изложбата ще бъде представена и книгата „Извезани следи”, която е създадена от жените в колектива.

Тя е посветена на 55 години от основаването му, 95 години от създателя му Янка Арсова и 140-години от рождението на самата Росица Чуканова. Тя се води най-известната българска майсторка на народни шевици.

В миналото те са правени върху домашно платно и са много ситни.

Гости на събитието ще са проф. д-р Жоржета Назърска и доц. д-р Нина Дебрюне от Библиотекарския университет. Поканена е д-р Маргарет  Поппетрова от Отдел „ Използване на архивни фондове“ и Милена Милчева от „Централен държавен архив”. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?