3906

Шоколад и шансони на Международния фестивал „Златен ключ” в Пловдив

Съвсем скоро на 28 юни се открива 21-вия Международния фестивал за шансони „Златен ключ” – Пловдив 2024. Той ежегодно се организира от Алианс Франсез в партньорство с Община Пловдив и е под патронажа на Посолството на Република Франция и Френския институт за България. 


Тази година духът на Фестивала ще бъде шоколад и шансони, тъй като френският майстор Венсан Гайо ще ни представи и предложи специални шоколади и сладки лакомства от които не се пълнее, а за да е пълно удоволствието ще отбележим и френския празник на музиката и настъпващото лято с два великолепни концерта.   


Чакаме скъпи гости, които ще ни поднесат много приятни и неочаквани изненади за публиката в залата. Тази година, благодарение на нашите партьори, сцената за концертите в ГДК «Борис Христов» ще се превърне във френско кабаре от началото на миналия век с ретро мебели. Интересна мултимедия ще пренесе зрителите духом във Франция, която освен страна на шансона, тази година е и домакин на Олимпийските игри. Както за спорта, така и за музиката няма езикова бариера, а  шансонът е любим на всички възрасти, ето защо този Фестивал се ползва и се развива с такъв успех и се утвърди като най-големия такъв формат за Балканите - споделя директорът на Алианс Франсез в Пловдив, г-жа Теофана Брадинска-Ангелова. Така, в Пловдив се отбелязва вече повече от три десетилетия и „Празника на Музиката”, едно събитие лансирано от Франция още през 1985 година от многократния Министър на Културата Жак-Ланг, когато музиканти, любители и професионалисти пеят и свирят свободно за собствено удоволствие и за удоволствието на публиката. Изключително завладяващо и положително зареждащо събитие, което се случва днес по цял свят, в над 120 държави на петте континента, където има Френски алианси и културни центрове. Посланието на този празник е „Правете музика” и 21-вото издание на Международния фестивал за франкофонска песен "Златен ключ" - Пловдив 2024г. се вписва изцяло в тази инициатива като неговата медийност става още по-голяма. Фестивалът ще бъде открит, както традицията повелява, от г-н Пламен Панов, Заместник-кмет по култура, туризъм и археология в присъствието на много официални френски и български гости. 
Най-голямата франкофонска телевизия TV5Monde е дългогодишен и неизменен партньор при провеждането на Международния фестивал за франкофонска песен „Златен ключ” в Пловдив, като сега ще представим и световната, културно-образователна, стрийминг платформа TV5MONDE plus. Платформата е безплатна и дава достъп до сериали, френски филми, игрални и документални, а тази година там ще бъдат споделени и двата концерта от град Пловдив. 
Единият е на Антония Маркова, първият лауреат на този международен форум, която сега има своята звездна кариера, но ще видим и бъдещи музикални звезди идващи от цяла България. Звездната кариера на Антония Маркова е стартирала именно благодарение на френския шансон. Тя е и многократен носител на отличия от национални  и международни конкурси -„Хит минус едно”, „Бургас и морето”, Music idol, „АVON VOICES’’, като там тя успява да се пребори с 9000 претендентки от цял свят и да достигне до полуфиналите в Париж, където достойно представя България. Наскоро, тя съвсем заслужено спечели и телевизионния формат на NOVA „Звездите в нас”. Наш партньор е отново Арт Войс Център. Благодарение на музикалния педагог г-жа Румяна Иванова, през 2024 година, ще вземат участие, както изпълнители от Пловдив, така и лауреати от различни фестивали и конкурси от цялата страна. Ще видим и чуем невероятни млади таланти от Враца, Горна Оряховица, Стара Загора, Силистра и др. 
Вторият концерт е на талантливите двама братя близнаци, които вече са много известни във Франция, като дуета “Jessandwest”, а те са подготвили нова и атрактивна програма за участието си в Пловдив. „Jessandwest” е дует спечелил всички възможни награди на  формата „Талантите на Франция” през 2019година – на жури, публика, за автори и композитор и др. и вече са влюбени в Пловдив, а отскоро са и лауреати на телевизионният формат „Гласът на Франция”. Изключително ангажирани с пълен календар от участия, но с удоволствие намериха възможност, за да дойдат за концерт на Фестивала. Специално за тях в Пловдив ще дойде да ги поздрави от сцената и вдъхновяващата Олга Василенко. Интересни интерпретации и музикални предизвикателства, плод на френско-българското сътрудничество, очакват пловдивчани и гостите на града на този уникален Фестивал, който ще бъде много по-атрактивен и вълнуващ за любителите на френския дух и култура, а публиката ще усети едно зареждащо и приятно изживяване на лятна романтика. 
Тъй като целият фестивал е под лабела „Празник на музиката” и тук, както и по цял свят, той се прави с изключителното съдействие на съответната община като концертите задължително са безплатни и входът за тях е свободен, а  Община Пловдив е неизменен партньор при провеждането му, както и най-голямата франкофонска телевизия TV5Monde, с което допринася за популяризирането и добрата реклама на нашия град по света.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?