71

Шестима поети с номинация за наградата „Иван Николов“

Премия от 5 000 лева ще получи най-добрият поет

 

Премия от 5000 лв. и ръчно изработен плакет ще получи авторът на най-добрата поетична книга на тазгодишното издание на Национална литературна награда "Иван Николов". Шест поетични книги бяха селектирани в краткия списък с номинации за 2023 г., а жури в състав Мирела Иванова, доц. д-р Гергина Кръстева и Иво Рафаилов съобщи талантите, отличили се сред 63 предложени книги от общо 24 издателства.

Националната награда за поезия „Иван Николов“ се връчва за 27-и път тази година, като най-достойният сред избраните ще получи плакет, изработен от художника Христо Гочев, и солидна парична премия в размер на пет хиляди лева.

Номинираните са:

Ани Илков с „До края на смъртта“

В тази книга Ани Илков отстранява няколко пласта свещеност от човешкото и го откроява под светлината на умираща звезда, като едно и също с нея. Поезията тук би донесла утеха, стига да ѝ се доверим и да проследим накъде сочи, дори тя да няма утехата за своя цел. Тази книга запалва угасналата завинаги метафизична искра, след която човекът ще е радикално различен.

Виолета Кунева и „Кучето на Персефона“

В лирическата книга на Виолета Кунева и езикът, и тялото се опитват да се измъкнат от клетката, лабиринта, потопа на прииждащите сенки. В тази поезия тихо отеква далечна памет за полезна болезненост, която бди на границата между грижа и жестокост, успокоява раните от смъртоносните нападения на ежедневни зверове. И усърдно се грижи за страховете си, в опит да предпази другите от тях.


Галина Николова, „Въображаеми градини“

Въпреки че стихотворенията на Галина Николова във „Въображаеми градини“ са провокирани от различни страхове и безпокойства, те не причиняват такива на читателя. И затова „виновен“ е езикът – чист и деликатен, самонаблюдаващ се, улавящ промените, въобразяващ решенията, въобразяващ реалността, мястото на пишещия в нея, и така лекуващ. 


Златозар Петров, „Отдалечаване на ангела“

Мрачната, далечна страст на това писане е прорязана от белезите на тъпи и тъкмо затова – безпощадни остриета. В свят, натровен от всевъзможно дърдорене, никнат само глухи иронични флиртове с възможността езикът да създава образи. 


Ина Иванова и „Нещата, за които мълчим“

В поетичната книга на Ина Иванова долавяме „дългия пулс на града“, тупти с подробностите на познати улици и сгради, които хвърлят странни сенки, с вървежа на прозрачни и меланхолни хора. Любовта в „Нещата, за които мълчим“ най-често присъства като овладяна болка или „птича сянка“, като чупливост и пораждаща сила едновременно.


Катя Димитрова с „Плач по всички жени преди мен“

Катя Димитрова е затворила между страниците на книгата си колкото плач и болка, толкова и ирония, и усещане за ненатрапчива модерност. Много впечатляващ е парадоксът, че стихотворенията в „Плач по всички жени преди мен“ са хладни и несантиментални, а предизвикват искрена топлота и необяснима, чувствена обич. 

Голямата награда ще бъде обявена на 15 декември от 18 часа на официална церемония в галерия „Димитър Георгиев“.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?