Зловеща находка: Изкопаха 6 скелета на пъпа на Пловдив СНИМКИ

Шест скелета от средните векове изникнаха на терен на новострояща се сграда на ул. „Капитан Райчо” 53. Открити са и над 50 антични монети.

На мястото екипът на д-р Здравка Коркутова и гл. асистент Десислава Давидова прави спасителни проучвания на терена.

Помага им екип от специализанти от Пловдивския и Софийския университет. 

На терена от 850 кв. м. има богати антични и средновековни находки. Тук е минавало антично кардо – улица от времето на римляните.

Виждат се дебелите сиенитни блокове, които са оформяли тротоарите.

До тях има керамична тръба от водопровод. Тя може и да е останка от османската епоха. Екипът смята да проучи в дълбочина още 2,5 метра от терена. 

„Скелетите са на трима мъже и три жени. Предадени са за антропологично изследване. Две от жените са с накити, типични за епохата. Те са от бронз и имат стъклени части”, обясни д-р Здравка Коркутова.

През средните векове много рядко са намирани златни украшения. По телата няма следи от насилие. Погребани са по всички правила на християнската вяра. Били са точно над блоковете на античната римска улица.

„Вероятно през средните векове тук е имало нещо като некропол. Няма нищо мистично в тези мъртви тела”, казва археологът.

В единия край на терена, на метър от съвременния тротоар, е открита средновековна пещ. Чертите на града тогава явно са стигали някъде дотук. 

Римската улица пък е била част от двата реда инсули, които са попадали извън крепостните стени.

Многото бронзови монети, както и кесията от 82 монети открити на 100 метра от терена на "Капитан райчо" - на ул. „Родопи” 26, показват, че в района е кипял бурен икономически живот през римско време.

При проучване на земята за нова кооперация миналата година бе намерена кесия пълна с бронзови монети - всичките сечени във Филипопол между края на 1 и началото на 3 век.

Тя бе отлично запазена, защото е била загубена в горяща сграда. 

На мястото в началото на 20-и век и имало три стари градски къщи. И трите са със септични ями. Археолозите са премахнали първо тях преди започването на разкопките.

След края им ще изготвят доклад и комисия от НИНПК ще реши дали да запази останките.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Кокалите

Кокалите

17.06.2020 | 15:45

Вечно остават,, живи,, ако не минат през пещ..!

Отговори
2 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?