Следвайте ни

Шефът на Историческия музей стана екскурзовод за ден

Стефан Шивачев и арх. Виолета Раева разказаха историята на Пловдив пред 20 любознателни пловдивчани и гости

viber icon

Оригинална идея - да запознаят гражданите с историята на Пловдив - са измислили известните ценители на културното наследство на древния град. В 10,30 часа днес  директорът на Историческия музей Стефан Шивачев и дългогодишният  реставратор арх. Виолета Раева влязоха в ролята на екскурзоводи и поведоха група от двадесетина любители на старините по Главната, за да им разкажат за паметниците на културата. 

Сред любознателните пловдивчани беше и бившата шефка на Общинския съвет Савина Петкова. Вярната съпруга на Ди Киро Русалия Кирова също се поспря пред величествената сграда на Драматичен театър, докато "екскурзоводите" разказваха  историята й. Познавателната разходка е напълно безплатна.

"Целта е да запознаем гражданите с богатата ни  история", обясни Стефан Шивачев, посветил целия си професионален живот да проучва и най-малките детайли от миналото на  хилядолетния град. 

Проектът "Духовни маршрути в Пловдив"  е част от Културния календар на общината и се изпълнява в партньорство с издателство "Летера" с ръководител Надя Фурнаджиева.

Втората екскурзия от богатата програма е   планирана за утре от 11 часа.  Групата ще тръгне от сградата на Етнографския музей, за да обиколи  красивите къщи в Стария град и да разгледа пъстрата палитра на картините, експонирани в галериите в резервата.  Темата този път  е "Възрожденска архитектура и национални есенни изложби".

Водачите на поредицата от обиколките, които тепърва предстоят, са литературоведът и дългогодишен преподавател в ПУ "П. Хилендарски" доц. д-р Владимир Янев,  историкът Стефан Шивачев, зам.-ректорът на АМТИИ проф. д-р Галина Лардева, арх. Виолета Раева и реставраторът на мозайките на Голямата и Малката базилики доц. д-р Елена Кантарева.

Снимки от Наташа Манева

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?