Шефът на Историческия музей стана екскурзовод за ден

Стефан Шивачев и арх. Виолета Раева разказаха историята на Пловдив пред 20 любознателни пловдивчани и гости

Оригинална идея - да запознаят гражданите с историята на Пловдив - са измислили известните ценители на културното наследство на древния град. В 10,30 часа днес  директорът на Историческия музей Стефан Шивачев и дългогодишният  реставратор арх. Виолета Раева влязоха в ролята на екскурзоводи и поведоха група от двадесетина любители на старините по Главната, за да им разкажат за паметниците на културата. 

Сред любознателните пловдивчани беше и бившата шефка на Общинския съвет Савина Петкова. Вярната съпруга на Ди Киро Русалия Кирова също се поспря пред величествената сграда на Драматичен театър, докато "екскурзоводите" разказваха  историята й. Познавателната разходка е напълно безплатна.

"Целта е да запознаем гражданите с богатата ни  история", обясни Стефан Шивачев, посветил целия си професионален живот да проучва и най-малките детайли от миналото на  хилядолетния град. 

Проектът "Духовни маршрути в Пловдив"  е част от Културния календар на общината и се изпълнява в партньорство с издателство "Летера" с ръководител Надя Фурнаджиева.

Втората екскурзия от богатата програма е   планирана за утре от 11 часа.  Групата ще тръгне от сградата на Етнографския музей, за да обиколи  красивите къщи в Стария град и да разгледа пъстрата палитра на картините, експонирани в галериите в резервата.  Темата този път  е "Възрожденска архитектура и национални есенни изложби".

Водачите на поредицата от обиколките, които тепърва предстоят, са литературоведът и дългогодишен преподавател в ПУ "П. Хилендарски" доц. д-р Владимир Янев,  историкът Стефан Шивачев, зам.-ректорът на АМТИИ проф. д-р Галина Лардева, арх. Виолета Раева и реставраторът на мозайките на Голямата и Малката базилики доц. д-р Елена Кантарева.

Снимки от Наташа Манева

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?