Следвайте ни

Шатра смесва фотография със звукови картини

viber icon

Точно до базар „Капана“, непосредствено до Римския стадион, ще видите и една по-различа шатра, наподобяваща иглу. Тя е дело на Йохана Траянова, а вътре ще откриете фотографската изложба „Къс Земя“. 

По дървените греди са поставени снимки на природни елементи, като листа, корени, клони, а шумът, издаващ се от колони, наподобява природните явления вятър, дъжд, гръм, писък на птици, въобще всичко, което може да чуем, когато сме сред гората или морето. Целта на тази смеска между звук и картина е да допринесе още повече за възприемането на фотографиите и да подпомогне въображението. Да го отведе някъде там сред полета на птиците или сред вълните на океана. 

Искам да пресъздам по-силно усещане на момента и да изпратя зрителите в един друг, паралелен свят. Бялото пространство също има своята цел. Ако зрителят позволи да бъде докоснат от изкуството ми, то той ще запълни бялото пространство със своите мисли и емоции.“, споделя авторът.

Йохана работи по фотографския проект „Къс Земя“ цяла година. Това е втората ѝ самостоятелна изложба. Посветена е на природата, на нейната сила, но и крехкост. Съдържа осем фотографски триптиха, правени по технологията на полароида. Емулсията от полароидната снимка се отделя от основата си и се поставя върху хартия, което променя визията ѝ. Това прави снимките не толкова класически, а по-артистични. Те стават като късове, разпръснати в полусферичната шатра, изградена от естествени материали. 

„Природата присъства във всичките ми проекти и се старая да провокирам хората да я видят под друг ъгъл, в друга форма, да я ценят, а не да я приемат като даденост. За мен фотографията е експеримент и начин на изразяване, който може да влияе и на другите по дадени теми“, допълва Йохана.

Изложбата е подкрепена от Национален фонд култура, програма „Творческа намеса в публична среда“. След гостуването си в Пловдив ще обиколи и други градове от страната.

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?