Следвайте ни

Шалапатов показва църквата, в която са кръстени дедите му

viber icon

Фотоизложба на 41 български църкви в 35 села от Беломорска Тракия подреди в галерия „Форум” общинският съветник Димитър Шалапатов. Храмовете са от периода 1800-та до 1905 година. Изложбата ще открие днес от 17.30 часа от Стоян Райчевски, а в галерията ще бъде представен и луксозният албум, чийто автор е Шалапатов. Албумът, чиято цел е да има памет за българското в Западна Тракия, е издаден със съдействието на Община Хасково.

Целта да се покаже тази изложба е да се отдаде почит към българското културно наследство в земите на Егейска Тракия, където все още живеят и българи. Особенно развълнуван е бил автора при посещението на селото на прабаба си и прадядо си. В храма на село Домусдере са били кръстени в православната вяра всичките му предци. Снимал е и скалната църква „Св. Тодор” в с. Дервент.

Много от храмовете все още са автентични, по други има редица промени, някои са възстановени, след като дълги години за били изоставени. „Св. Димитър” в Каяджик е бил превърнат в склад, преди да бъде възстановен. В някои църкви има служение само на храмови празници, други са постоянно действащи, разказва Шалапатов.

Най-красива е дервентската „Св. Харалампий”.Тя е и най-голямата, вероятно защото хората тук са били заможни. Били са освободени от данъци по време на османското робство, защото са охранявали прохода. Разчитали са на маслиновите насаждения, били са скотовъди, казва Шалапатов. Храмът е строен през 1868 г. и впечатлява с красотата си. Присъства и църквата в родното село на дедите на големият ни актьор Васил Михайлов - село Мараша край Одрин.

След Хасково изложбата ще бъде представена в Народното събрание в столицата. В галерия "Форум" тя ще остане две седмици. Албумът ще бъде подарен на Националната библиотека, както и на всички по- големи в страната.

Стоян Райчевски се преклони пред мисионерския енциклопедичен труд на хасковлията. С големи жертви и хиляди изминати километри Шалапатов е събрал и описал доказателства за българското присъствие и културното ни наследство в земите на Беломорието и Егейска Тракия. Той се надява изложбата да провокира интереса на наследниците на тракийските бежанци, които виждайки храмовете в родните села на техните баби и дядовци да идат и да потърсят роднините си останали да живеят в Гърция. Още повече, че експозицията се прави в навечерието на 100 годишнината от подписването на Ньойския договор, по силата на който тези български земи остават отвъд границата.

Димитър Шалапатов е изследовател на Беломорска Тракия, дългогодишен председател на Тракийското дружество в Хасково, общински съветник от ГЕРБ. Той има редица трудове. През 2011 г. излезе книгата му „Българските християнски селища в Западна Тракия”, която има енциклопедична стойност, а снимките в нея са негово дело.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?