Следвайте ни

Сенсей Мирослава твори икебана с кокичета

viber icon

Древното японско изкуство гони стреса, в него се търси асиметрията, защото в природата няма нищо симетрично, казвай майсторката на композицията 


Мирослава Иванова ​- Хосен сенсей е една от водещите майсторки по икебана у нас. На 28 февруари ще покаже на втория етаж на Временната експозиция на ГХГ на Главната 22 предварително направени композиции. На 6 февруари от 10 часа ще направи на сайта си онлайн работилница. Тя е преподавател 3-та степен - Санкиу Шихан. В животи си Мирослава Иванова се развива като напълно различен от японското изкуство професионалист. Всяка вечер и през почивните дни обаче показва как с няколко живи цветя японците през периода Хайян са почитали Буда. По време на инициативата Пловдив - Европейска столица на културата прави голяма изложба под тепетата и докарва тук учителката си Сумура сенсей.

Сенсей Мирослава има фирма за маркетингови консултации. Първо завършва инженерство, откъдето излиза като специалист по автоматизация на производството. „Нямам нито един работен ден по специалността. В момента, когато започнах работа в една софийска фирма, тя промени дейността си и взе да се занимава с реклама”, разказва майсторката на икебана. Били мътните години на прехода. Заради заниманията с реклама завършила Международни икономически отношения. Сега сама си прави маркетинга на изложбите.

Още като студент Мирослава посещава всяка година Дните на японската култура. „Там се запалих по икебаната. Реших да пробвам и много ми хареса. Тогава нямаше интернет, нямаше къде да се гледат клипове като сега и бе много трудно. Постепенно запалих още хора около мен да учат икебана”, разказва тя.

През годините решава да стане учител и да вземе японска степен. Посещава  курсове на школите Сугецу в Токио и Осака. Сугецу е най-модерната школа по икебана. Създадена е преди повече от 100 години и е заменила традиционната икебана, която е много по-сложна. „Пълна е с правила, използва се задължително керамика, която се намира трудно дори в Япония. Сугецу е създадена, за да стане това изкуство популярно в Западния свят. В японската школа стоиш, гледаш и се учиш. Заниманията са на английски”, обяснява Мирослава Иванова. В Токио неин учител е била Сумура сенсей.

Според Мирослава хората като чуят думата „изкуство”, и се плащат. Реално икебана е аранжиране на цветя (преводът от японски е „да дадеш живот на цветя”). Всеки, който има интерес, може да се занимава с това изкуство. „Само по време на изложби наричаме икебаната „изкуство”, защото хората като чуят тази дума, и се стресират. Много хора идват с любопитство и с идеята, че нищо не могат да направят. Така преоткриват себе си”, казва тя.

На работилниците й хората идват за релаксация - така напълно забравят за ежедневието си. Икебаната има антистресово действие. Изкуството дава възможност с не много материали да направиш нещо красиво, което сам си си направил и което ще те вдъхновява.

В икебана се използват всички сезонни цветя. Българските също стават. Много се работи с клонки от цъфнали дръвчета. „Използваме и цветята от българската градина - нарциси, хризантеми, теменужки  и кокичета дори. Японците използват техните типове цветя”, обяснява сенсей Мирослава. Няма изискване керамичните съдове да са японски. Има много наши майстори, които произвеждат керамика, която може да се използва.

Правилата на икебана са съвсем прости. Търси се асиметрия, защото произведението трябва да покаже връзка с естествената природа. В европейската флористика е обратното - всичко е симетрично. „Асиметрията е важна, защото в природата няма нищо симетрично. Дори една роза ако погледнете, ще видите, че не е симетрична”, казва Мирослава. 

Второто важно нещо е икебаната да е балансирана. Не трябва, като я погледнеш, да имаш чувството, че композицията ще падне. Една икебана винаги е пространствена и тя се прави с живи цветя. То е изкуство само в контекста на изложбите. "Икебаната престава да бъде такова, когато един човек се занимава сам вкъщи", подчертава Мирослава Иванова.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай