46
Следвайте ни

Село отнесло камъните на древен тракийски храм да строи къщи

viber icon

Пловдивските археолози откриха край карловското село Васил Левски най-старият у нас тракийски храм, който датира от 6 век преди новата ера.

Той се намира в т. н. „Златен град” – крепост на траките, която е била и важен административен център.

Приемателната комисия от инспектората към министерството на културата е решила обектът да бъде покрит за зимата, а догодина разкопките да продължат.

„Толкова ранен храм по нашите земи е откриван само по черноморието в Аполония. Не и във вътрешността на тракийските земи”, подчерта доц. д-р Костадин Кисьов.

Не е ясно на кое божество е посветен храмът.

Култовата сграда едва оцеляла след набезите на местните през 30-е години на миналия век, когато каменен материал от нея е взиман за много къщи в село Васил Левски.

Основите на храма са 7 на 8 метра. Дебели са два метра и са от речни камъни споени с калов разтвор. Те са на височина един метър и са вкопани в терена.

Над тях храмовата постройка е била с квадров градеж и двускатен керемиден покрив.

На покрива е имало каменни акротерии /постаменти за статуи в ъглите на покривите/ за украса. Екипът е намерил централния и страничния акротерий. 

Министър Минеков по време на посещението на Златния град през август

Пловдивският екип е извадил над 100 каменни квадри, които ще се използват за бъдещата реставрация на сградата. През 4-и век е имало голямо разграбване.

Другото е през 30-е години на този век, когато квардрите от храма са използвани в градежа на почти всички къщи в село Васил Левски.

„Тогава почти цялото лице на крепостната стена е отнесено. Хората са имали наоколо лозя – виждали са хубавите стърчащи камъни и са ги товарели за строеж на къщи”, обясни доц. д-р Костадин Кисьов.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?