71

Секулов след фурора в Унгария: Успехът не е само за Пловдив, а за цяла България

Истински фурор предизвикаха родните театрали от Драмата в Пловдив с блестящото си представление на "Одисей" в рамките на един от най-престижните европейски фестивали "MITEM". Те прославиха България пред унгарската публика в Будапеща и заслужиха да бъдат аплодирани над десет минути с "железни аплодисменти".

Старт на единадесетото издание на фестивала "MITEM" беше даден именно от пловдивската трупа, а стотиците почитатели на Мелпомена останаха очаровани, развълнувани и разтърсени от феноменалното представяне на артистите. Зрителите са категорични, че това е било едно от на въздействащите откривания на фестивала някога. 

За брилянтната режисура на "Одисей" е отговорна Диана Добрева, която беше и отличена на фестивала със специален плакет за добрата работа. След финала на спектакъла бе проведена и среща с журналисти и публика с част от екипа - режисьорът Диана Добрева, авторът Александър Секулов, сценографът Мира Каланова, директорът на театъра Сюзанна Василевска, както и актьорите Константин Еленков, Симеон Алексиев и Маргита Гошева.

С коментар за грандиозния успех на спектакъла пред "Марица" се включи авторът Александър Секулов. Театралът с вълнение разказа за постижението на пловдивската трупа и с нескрита радост проговори за емоцията да бъдеш избран да откриеш един от най-престижните фестивали в Европа. 

"Гостуването на театъра на толкова престижен европейски театрален фестивал с толкова сериозна селекция е голям успех както за пловдивския, така и за българския театър. Фестивалът "MITEM" е средище на възможно най-интересните търсения в областта на театралния живот в Европа и може да се каже, че изглежда като панорама на най-доброто в европейския театър. За нас е много важно, че спектакълът "Одисей" беше селектиран в официалната програма. И не само селектиран, но и избран да открие фестивала", споделя Секулов. 

От цялото преживяване най-силно впечатление у него е оставила топлата връзка на държавата с културата. "Това, което силно направи впечатление на всички е подкрепата, която фестивалът има в лицето на гр. Будапеща и държавата Унгария. Това е нещо много забележително и се вижда, че когато един град и една държава инвестират в културни форуми, печалбите са в много различни плоскости - от чисто икономическите през образователните и не на последно място културните и естетическите. Тази симбиоза на амбицията между театър град и държава прави много силно впечатление не само на нас като артисти, но и на абсолютно всички чуждестранни гости", заявява авторът. 

Относно разликите между родната и унгарската публика, Александър Секулов не открива такива. Забелязва се обаче една особена прилика. "Публиката навсякъде приема спектакъла по един и същи начин - с развълнувани сърца", споделя театралът. В този ред той вярва още, че спектакълът "Одисей" към момента е достигнал своята абсолютна театрална зрялост и няма накъде да бъде надграден. Необходимо му е единствено да пътува по света. 

Секулов сподели още, че благодарение на фестивала българските актьори са установили много топли и трайни връзки с унгарския Национален театър. "Установиха се много работещи връзки с Унгарския национален театър и се надявам, че оттук нататък Пловдив и градската управа заедно ще могат да осъществяват подобни културни рейсове и в други държави със същия успех. Нека само да напомня накрая, че спектаклите на пловдивския театър, които пътуват по света в момента - "Коприна", "Одисей" и "Едип и пророците", са направени в копродукция с Фондация "2019", което още веднъж подчертава, че когато нещо е направено с перспектива и се инвестира в качество на продукт, който е създаден в Пловдив, той носи дългогодишни успехи", коментира авторът. 

Той допълни още, че съвсем скоро предстои общ проект с Унгарския театър, в който участие ще вземе самата Диана Добрева. "Когато има добри връзки се надявам, че проектите сами ще дойдат. Самата Диана Добрева отива да поставя в Унгарския национален театър в периода октомври - декември месец. Това е първата стъпка. От там нататък се надяваме и на възможни копродукции. Всичко е възможно когато имаме добри отношения", коментира Секулов.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?