Следвайте ни

Сдружение "Хайдути" облича Ильо Войвода

viber icon

Пловдивското сдружение "Хайдути" започват да шият по снимки и данни облеклата на български войводи. Първият герой, на когото са се спрели, е Ильо Марков Попгеоргиев. Инициативата се пръкнала, след като от сдружението гледали филм за живота на Ильо Войвода и видели възстановка на дрехите му в къщата музей на воеводата в Кюстендил.

Това е последният истински хайдутин, който е отдал своя живот за свободата на България, преминал през борбите за Освобождението на Сърбия и България и дори на 80-годишна възраст участва в Сръбско-българската война, заявяват от сдружението.

За осъществяването на идеята представители на "Хайдути" се срещнаха с директора на Историческия музей в Кюстендил Валентин Дебочички. Щом чул за проекта, а той изразил готовност за осъществяването на идеята. Дрехата, изложена в музея, е възстановка отпреди 40 години.

Финансирането на проекта се поема изцяло от сдружение "Хайдути". Изработката ще бъде поверена на пловдивския терзия Иван Тонев - Гърбача. 

Иван Кирев

Иван Кирев

Репортер - екип „Шоу“

Иван Кирев е завършил Професионалната гимназия по машиностроене в Пловдив. Работил е в plovdiv24.com, plovdivlive.com, podtepeto.com. От май 2017 г. е репортер в отдел "Култура и шоу" на в. „Марица”.   Още

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?