Следвайте ни

Сдружение "Хайдути" представя "Смутни времена"

viber icon

Човешката душа, докато не претърпи скръб, труд и теснота, не може да се поднови и освети. С тези думи започва трейлърът на филма „Смутни времена“. Продукцията се подготвя от националното сдружение „Хайдути“, чието председателство е в Пловдив.

Авторите са избрали за време на действието един от най-размирните периоди в българската история от края на 18. и началото на 19. век. Сценарият е изграден върху романа на Вера Мутафчиева „Летопис на смутното време“, филмът цели да напомни, че преди да се възроди, нашият народ е минал през най-лошото - грабежи, заколение, насилване, унижение.

„Точно тогава, преди Възрожденската епоха, българските земи са били най-размирните на Балканите - вилнеели са кърджалии и бандити. Искаме да покажем, че духът е непреходен и надмогва всичко. Този български дух обаче трябва да бъде поддържан. Днес имаме изключително голяма нужда от това напомняне", казва един от членовете на сдружението - Данаил Димитров. Филмът се очаква да излезе на екран в края на 2018 година. Зимните снимки на „Смутни времена“ ще се правят в село Катунище, Сливенско, сред къщи на повече от 200 години. 

Централата на сдружение „Хайдути“ е в Пловдив, но съмишлениците са от цялата страна. В момента в него членуват над 40 души. Те преоткриват, съхраняват и популяризират българската история. Всички носии и оръжия, които използват при възстановките на различни паметни събития, са автентични. Някои от тях имат 200-годишна история.

Другата дейност на сдружението е свързана с подготовката на открити уроци за училищата. Родолюбците искат да накарат българските деца и младежи да се гордеят с родината и историята си.

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?