Следвайте ни

Съдбата на едно музикантско семейство: Звезди от Леновската група тънат в забрава

viber icon

Николай ЧАПАНСКИ

автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив

[email protected]

 

В изключително тежко състояние живее днес в асеновградското село Леново едно музикално семейство, което е прославяло с народната музика не само цяла Тракия, но и България.

Имената на кларнетиста Никола Янков-Леновчето и певицата Иванка Богданова са записани със златни букви в историята на тракийската фолклорна област и дори като почетни музиканти в Копенхаген, Дания. Днес те гаснат в нищета и самота в Леново - селото, прочуло се с четирите минерални извора и народната музика на Леновската група.

 

 

Сега Никола е на 88 г., а съпругата му Иванка - на 79 г., в тежко здравословно състояние с болестта на Алцхаймер. Тя вече почти не излиза от дома им, не разпознава никого и сменя настроението си през половин час. За нея се грижи единствено Леновеца, който излиза да пазарува два пъти в седмицата до площада, а от домашния социален патронаж им доставят топъл обяд до вратата. Получават минималната пенсия за старост - тя 145 лв., а Никола - 185 лв., които им стигат за лекарства и колкото да си платят тока.

Все още се намират верни почитатели на музиката им, които не са ги забравили и ги наобикалят, като Делчо Стайков от старозагорското село Черна гора. "Сърцето ми се свива, като отида в къщата на Леновеца, като знам какво е било, а сега какво виждам. Пътувам ли до Асеновград, винаги се отбивам да им занеса нещо за хапване, да им сготвя и да си поговорим. Положението на Иванка се влошава с всеки изминал ден и вече не разпознава никого. Последния път занесох бутилка с безалкохолно, а тя си сипа в купа, надроби я с хляб и я изяде. Говори несвързани неща, ту плаче, ту се смее. Бай Кольо се притеснява много за нея и най-вече за това, че ако се влоши, не знае какво да прави. Аз го успокоявам и му давам кураж, но виждам, че и той не е добре с краката. Болят го, трудно ходи, а до площада се подпира с колелото", разказва Делчо.

Той е един от най-верните почитатели на Леновската група още от 1971 г., когато ги чул на сватба в неговото село. Никола Янков тогава бил в силата сикато народен музикант - висок, едър, изправен като скала. Имал по-дълга коса, която сресвал назад, а вдигнел ли кларнета, парсата тръгвала. Навремето заради многото ангажименти са отлагали сватбите с месец, само и само Леновската група да им свири. От тази група са започнали музикалната си кариера Атанас Стоев от Канарите, Миньо Георгиев и много други добри инструменталисти. А певиците са били все от класа - Недялка Керанова, Стайка Гьокова, Пенка Павлова… Повече от 20 г. те са разнасяли славата на народната ни музика в Дания по покана на проф. Питър Бастиан, който е организирал специални турнета за тях. Преди няколко години Питър почина и изявите им зад граница секнали, а с това и доходите.

"Трябва да се помогне на това семейство, което посвети живота си на народната музика", казва агрономът Георги Райчев от Куклен, бивш председател на местната кооперация и също голям любител на Леновската група.  Точно тя е свирила на сватбата му преди повече от 50 години и оттогава е запазил приятелството си с Никола Янков. Когато има възможност, ги посещава, като им носи череши, грозде, зеленчуци и всичко, което произвежда със съпругата си Станка.

Зад гърба си Иванка Богданова и Никола Янков имат по един неуспешен брак. Той има две дъщери, едната е починала, а другата живее в Калековец, но е прекъснала всякакви контакти с него. Иванка е от ямболското село Стройно и от предишния си брак има син, който живее във Варна, но също е прекъснал връзката си с нея.

Сега надеждата е в Община Асеновград да помага на известното музикантско семейство с каквото намери за добре.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

113

113

14.06.2020 | 14:18

Брей да го ожали човек Леновеца.......а когато изгони жена си през 90те и прибра тая никой не написа два реда......Чапански айде по сериозно-журналистиката е нещо повече от това да си пуснеш Ибрям на видеокасета от 87г

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?