71

"Сцена на кръстопът" се завръща с три премиери! Трупа от Кайро с дебют на пловдивска сцена

Eсенен международен театрален фестивал "Сцена на кръстопът" се завръща ударно в Пловдив с 27-мо издание, което ще продължи от 10 до 21 септември. Тази година ни предстои да се впуснем в магията на театъра с изключително богата програма от 19 спектакъла, мащабни проекти и множество съпътстващи събития.

На официалната пресконференция днес организаторите разкриха подробности от програмата. На нея присъстваха Пламен Панов - заместник-кмет "Култура, археология и туризъм", директорът на театъра Сюзанна Василевска, фестивалният продуцент Ирен Чанкова, драматургът Александър Секулов и режисьорите на няколко от премиерните заглавия на Пловдивския театър.

Пламен Панов не съумя да скрие вълнението си заради скорошния старт на фестивала.

""Сцена на кръстопът" е уникален фестивал. Няма есенен салон на изкуствата, ако няма "Сцена на кръстопът". Те за неразривно свързани", коментира Панов.

Той акцентира и върху съвместната работа на Северна Македония с България и беше категоричен, че културата трябва да сплотява. "Много съм щастлив, че тази година за пореден път театърът обединява и че продължаваме съвместното си сътрудничество със Северна Македония и с театъра във Велес. Смятам, че това е много важно да се развива, особено в тези времена, когато има голямо напрежение между страните ни."

Ирен Чанкова пък постави фокуса върху участието на актьори от друг континент - от Африка. Трупата от Кайро, Египет ще представи "Фарида" под формата на моноспектакъл на Аида Фахми на 12 септември от 19 часа. Тя издаде още, че екипът вече работи по следващото издание на фестивала през 2024 година.

Откриващото представление на фестивала тази година ще бъде на 10 септември от 19 часа и ще бъде поверено в ръцете на класа на проф. Маргарита Младенова от НАТФИЗ. За младите артисти това е дипломен спектакъл и вече им предстоят само финални репетиции на пиесата "Месец на село" на Иван Тургенев. Режисьор е проф. Младенова, а за сценографията и костюмите се е погрижил Ивайло Николов.

Продукцията е съвместно с Драматичния театър, откъдето посочиха, че целят да дадат път и криле на младите артисти и да им предоставят шанса да изиграят дипломния си спектакъл на професионална сцена. За да отстъпят път на младите актьори, домакините взеха решението да не спазят традицията и вместо да открият, да закрият грандиозно цялото събитие на 21 септември от 19 часа със спектакъл на Александър Секулов, "Едип и пророците" (по Софокъл).

"Само така можем да им даден криле. Само така можем да ги окуражим и да им покажем отвътре един процес. Ако НАТФИЗ е била утробата, то театърът е родилният дом", коментира драматургът Александър Секулов.

За в бъдеще плановете са подкрепата между НАТФИЗ и Драматичния театър да продължат. 
"Ние си избрахме Пловдив, където театърът е жив, където градът обича своя театър, където публиката има вкус", сподели проф. Младенова.

Секулов подкрепи думите на Панов във връзка с безпроблемната им работа със Северна Македония. Той също така издаде, че догодина ще се създаде продължение на общия им спектакъл "Едуард II" на местна сцена със режисьор Диана Добрева.

Другото премиерно представление "Лебедът" ще се играе за първи път на българска сцена. Режисьорът и драматург на спектакъла е Петър Батаклиев, а в представлението ще видим новото попълнените в трупата Спартак Тодоров, заедно с Патриция Пъндева и Тодор Дърлянов.

"Лебедът" е пиеса, която открих преди 30 години, когато си мислех, че само аз разбирам човешката самота и имах какво да кажа за нея.", каза режисьорът.

Едно от съпътстващите събития ще бъде проведено в чест на Стефан Данаилов, а именно фотоизложба с непоказни до момента кадри. Племенницата му Росица Обрешкова ще разказва истории, свързани с него и по този начин ще бъде почетена паметта на великия български актьор. Събитието ще се проведе в понеделник от 10:30 на Римския стадион. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?