Следвайте ни

Сандьо Бешев написа енциклопедия на родния алпинизъм

viber icon

Най-новата книга на алпиниста доц. Сандьо Бешев ще бъде представена в Природонаучния музей утре в 17 часа в зала „Планетариум”.

Книгата “Истории за началото на планинарството в България” е събрала различни истории от 70-годишната алпинистка кариера на автора. 

В нея са включени автентични разкази и фотографии с историческа стойност, представени са личностите и действията на родните пионери.

Има и сведения за най-важните моменти от световната планинарска история. Така според доц. Бешев може да се направи паралел и да се види къде сме ние. 

Първият български запис на планинарска тематика е от 1864  и е написан от Неофит Рилски. Първото наше голямо изкачване на алпийски връх е към Гран Комбен.

Сандьо Бешев описва и създаването на първите български хижи, без които организираният туризъм е невъзможен. 

Разказва и за началото на ски спорта у нас с първите ски клубове и състезания. Доц. Бешев пише и за първите преминавания на маршрута Ком-Емине през зимата.

Събрал е данни и за първите спускания със ски от седемхилядник, както и историята на първото българско сноуборд спускане от осемхилядник.  

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?