Само за колекционери: Трябва поне милиард, за да събираш изкуство

Първите портрети на Мерилин Монро на Анди Уорхол са продавани за 2400 долара, а в началото на новото хилядолетие достигнаха 17 милиона. Печалбата от тях е 102 000%. 

Колекцията от 23 тракийски ритона на Васил Божков е най-богатата от този тип в света. Оцениха я на над 500 милиона евро. За сравнение музеят "Пол Гети" в Лос Анджелис има само един ритон и той е от много по-ниско качество. Стойността на колекциите на първите пет топиграчи в света е над 11 милиарда долара. Според журналиста Марк Едуардс богатите събират изкуство, когато в швейцарските им сметки започнат да отлежават поне един милиард долара. Произведенията не губят от стойността си, а само стават още по-скъпи с годините. Така първите портрети на Мерилин Монро на Анди Уорхол от 1960, продавани за 2400 долара, в началото на новото хилядолетие достигнаха 17 милиона. Печалбата от тях е 102 000%. 

Сред първите пет колекции най-скромна е тази на французина Франсоа Пино. Неговото лично богатство е 14 милиарда, но има произведения за 1,4 милиарда. Пино притежава Гучи Груп, акционер е в Пума и е собственик на лозята Шато Латур. Първото произведение, което Пино купува, е картина на Пит Мондриан за 8,8 милиона долара. Сега има над 2000 творби на Анди Уорхол, Деймиън Хърст, Герхард Рихтер, Синди Шърман и от кого ли още не. Женен е за актрисата Селма Хайек от 2009 година. За да покаже колекцията си на света, той купи за 37 милиона долара Палацо Граси във Венеция. 

Друга богата сбирка е тази на Филип Ниархос. Тя е оценена на 2,2 милиарда. Според слуховете има най-много картини на Ван Гог. След смъртта на Ниархос картините са наследени от сина му Филип. Оттогава в колекцията влизат няколко култови произведения - автопортретът на Ван Гог с отрязаното ухо и картината "Аз, Пикасо" от 1901 г. За едната Филип Ниархос плати 71,5 милиона, а за другата 47,9 милиона.

Друга ценна сбирка е тази на Илай Броуд. Тя е оценена на 2,2 милиарда. Наричат го "Лоренцо де Медичи на Лос Анджелис". Той е единственият, който е създал две компании, влезли в класацията Forune 500. Интересът му към изкуството е от 1973 година, когато купува първия си Ван Гог. Добавя към него няколко платна на Хуан Миро, Пабло Пикасо и Анри Матис. Оттогава колекцията му се увеличава главоломно.

Четвъртата по значимост колекция в света е на Дийвид Гефън. Личното му състояние е 7 милиарда, а стойността на произведенията му е 2,3 милиарда. Гефън започва кариерата си като разносвач на писма в Университета в Лос Анджелис. След това основава Asylum Records, Geffen Records и DreamWorks Animation. Пази платна на Полък и Куунинг. В средите го знаят като най-умния купувач и продавач на ценни произведения. 

Давид Намад: Моне и Пикасо са като Майкрософт и Кока Кола

Най-скъпата колекция в света е тази на Езра и Давид Намад. Двамата милиардери от ливански произход започват да продават акции на Миланската борса още като ученици. И така забогатяват. Когато на Апенините започват да вилнеят Червените бригади, братята решават, че е доста опасно за тях, и се местят. Езра отива в Монако, а Давид в Ню Йорк. Списание “Форбс” цитира шефа на аукционна къща “Кристис” в Ню Йорк, според който братята са продали повече безценни творби на изкуството от който и да е на планетата. Те купуват, задържат и препродават произведения. Живеят между Ню Йорк и Монте Карло. Имат 5000 творби, между които 300 работи от Пикасо. Това е най-голямата колекция на испанеца в света. Само тя е оценена на 900 милиона долара.Давид Намад казва: “Моне и Пикасо са като Майкрософт и Кока Кола. Възвръщаемостта при тях е по-малка от тази при съвременното изкуство, но поне е сигурна”

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
MOPU

MOPU

04.03.2020 | 20:45

Прочетете моите поздрави от показанията на всички вас.       Казвам се Катика Каменич, оставям в Петрич в България, искам да използвам тази страхотна възможност да дам осезаемо свидетелство за това как наскоро получих заем от 60 000 евро. Търсих заем преди и те по-късно ме заблудиха. Опитах отново и срещнах жена като мен, която желаеше и желаеше да ми помогне да получа заем при 2% лихва. Казаха ми, че е кредитор и жена, на която имах доверие, затова реших да се свържа с нея и тя ми даде възможност да кандидатствам за заем от нейната компания, който лесно получих, но обяснението е, че получих добрият си кредит с добро здраве и с по-малко стрес. Ако се интересувате от заем, можете да се свържете с нея по имейл: ([email protected] или [email protected])

Отговори
0 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?