1553

Събрахме в сборник чудесата на Йони Левиев и ДиКиро

Албумът „Изкуство и обществено пространство: Проекти за монументално-декоративна живопис на пловдивски художници от колекцията на Пловдивската народна библиотека“ и изложба по темата бяха представени днес в изкуствотеката на НБ „ИВан Вазов”. 

През 2020 г. НБ „Иван Вазов“ – Пловдив спечели проект с тази тема и заглавие по програма „Наследство“ на  фондация Пловдив 2019 - Пловдив – Европейска столица на културата, чиято реализация доведе до този ценен за града ни и за българското изкуство двуезичен албум, пътуващата изложба, както и уебсайт с градски маршрути на реализациите. 

Колекцията на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив включва 84 проекта за монументална украса. Основни автори са Йоан Левиев, Анастасия Кметова, Димитър Киров и Енчо Пиронков. Като съавтори се появяват Ана Гребенарова, Колю Витковски, Съби Събев, Георги Бояджиев – Слона. Обектите на творчество им са пръснати из цяла България. 

В екипа, реализирал проекта за албума са: ръководител проект -  Димитър Минев, издателски екип - Антоанета Лесенска, Бояна Чешмеджиева, д-р Петко Георгиев. Дигитално заснемане и превод - Иван Крачанов, редактор- Джон Матюсън, фотограф - Тодор Ненов, дизайн и предпечат - Еница Коева. Издател е Народната библиотека „Иван Вазов“.

„Започвайки  с реставрацията на мозайките на Йоан Левиев в подлеза на Баня Старинна, след това на сграфитото на Жоро Слона на частната сграда на паркинга на ул. „Съборна”, сега по възстановяването на сграфитото на Ди Киро на ул. „Съборна”, установихме, че монументалното изкуство, което е навсякъде в нашия град, в голямата си част не е описано, документирано, не се познава и не се съхранява“, каза в приветствието си заместник-кметът Пламен Панов.

В сборника Йоан Левиев е с 28 проекта, а Анастасия Кметова  - с 19. Димитър Киров има 19 проекта, а Енчо Пиронков - 14. От всички включени в колекцията 84 идеи за монументални творби, нереализираните са само 14. 40 от представените проекти са в Пловдив – останалите в различни български градове. Един е "20 години по пътя на социализма" в Москва. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?