49

Събраха в книга живота и песните на Пенка Павлова

Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив [email protected]

 

Примата на панаирджийската сцена! Така наричаха почитателите на народната музика известната тракийска певица Пенка Павлова, така я наричат и сега - цели три години откакто я няма сред нас. Певицата, изпяла по неповторим начин „Злато моме“, наричана заслужено „Златният глас на Тракия“. Така се казва и книгата, която тази пролет излиза от печат, събрала между кориците си творчеството и живота на Пенка Павлова.

Най-известните й песни са публикувани с точен текст и история за това откъде са и кога са записани в радиото. Нотната дешифровка е дело на концертмайстора на ансамбъл „Тракия“ Николай Паскалев, а спомени и преживени мигове за Пенка Павлова разказват десетки нейни колеги, с които е делила сцената дълги години.

Например един от гласовитите певци на Тракия - Вълчо Иванов, разказва как тя го е открила за голямата сцена и за първите напътствия, които е получил от нея през далечната 1963 г. Има поместени спомени и разкази на проф. Петко Радев, Никола Янков - Леновеца, Димитър Ангелов от Асеновград, с когото прави и последните си студийни записи. За нея разказват още фолклористът Борислав Геронтиев, Даниел Спасов - продуцент в БНТ, Стайко Златев от оркестър „Авлигите“, на който е кръстница, Атанас Стоев от „Канарите“ и тракийските певци Тодор Кожухаров, Манол Михайлов, Ирина Бойчева и Динка Генчева. Събрани са стотици снимки от личния й архив, сред които и тази с комедийния актьор Георги Парцалев на участие.

Признатият колекционер и познавач на народната музика Тодор Тодоров, който е технически директор на ансамбъл „Филип Кутев“, казва: "Неслучайно я наричаха най-добрата панаирджийска певица. В ония години беше много близка с майката на Вежди Рашидов - Кадрие Лятифова, и повече от турските песни, които пееше, беше научила от нея. След това Пенка издаде една стихосбирка и беше посветила в нея едно от стихотворенията си точно на Кадрие.

Когато я чух за първи път на този кърджалийски панаир, съм бил на 14 години и тогава ми направи силно впечатление. Що се отнася до песента „Злато моме“, много пъти сме говорели с нея за този шедьовър. Костадин Гугов (Бог да го прости!) ми е казвал, че има един първи запис на баба Настя Павлова, която е пеела с Кореняшката група. След това през 1933 г. има запис на Атанаска Тодорова, след това е регистриран запис на Тинка Димитрова в Радио Стара Загора, а Пенка Павлова е четвъртата, която записва „Злато моме“. И тя винаги ми казваше: „От всички аз я пея най-хубаво…“. И аз съм напълно съгласен с това. Ако някой е заобичал „Злато моме“, това е от нейното изпълнение".

През дългата си творческа кариера Пенка Павлова има издадени 5 малки грамофони плочи и 2 дългосвирещи, тиражирани от „Балкантон“, през 1975 г. и 1982 г. Компактдискът „Злато моме“ излиза през 1995 г. и съдържа над 20 нейни изпълнения с най-хитовите й песни. Вторият компактдиск с възрожденски песни е тиражиран през 2006 г. Съдържа 17 песни по аранжимент на Димитър Ангелов и Тодор Пращаков. Известната тракийска певица напуска този свят на 12 февруари преди три години.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?