Следвайте ни

Събираме гладиатори от цяла Източна Европа за фест СНИМКИ

viber icon

Десетки чужденци от Румъния, Сърбия и Украйна вече са се записали за участие в тазгодишното издание на фестивала „Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство”.

Някои ще са гладиатори, а други – римски войници. Тази година фестивалът ще е между 17 и 19 септември. По традиция всички ще направят дефиле от Община Пловдив до Римския стадион.

Проявата е част от Културния календар на Пловдив и за осъществяването й общината дава 30 285 лева.

„Форматът е като миналогодишния – античност и средновековие. В петък ще има мощни гладиаторски битки. В събота те ще са цял ден, а в неделя чужденците ще могат да си ходят по родните места”, каза организаторът от сдружение „Филипопол” Красимир Джамбазов.

Акцентът на пловдивското сдружение е Филипополското херцогство по време на Латинската окупация. 

И този път от Западна Европа няма да има гости. Причините са парични и логистични. „Представете си само транспорта на участниците от Западна Европа.

В момента имаме много желаещи  - от Унгария, Полша и Австрия, но не можем да им поемем пътуването. Имали сме желаещи от Белгия и Франция”, обясни Джамбазов. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?